Til hovedinnhold

Slik er iPad etter tre uker

Time etter time, forbi den ene stasjonen etter den andre på Østfoldbanen. Der sitter jeg med min iPad. Dette er tross alt et av stedene jeg tilbringer mesteparten av min tid. De siste ukene har turene gått litt enklere, takket være min nye følgesvenn - Apple iPad. Godt plantet i lomma er også det nest viktigste - kredittkortet.

For min amerikanske iTunes-konto har virkelig fått kjørt seg. Dette er tross alt en enhet som er skapt for Apples digitale innholdsunivers. Nærmest daglig overføres det penger fra kredittkortet, til Paypal og videre til Apple. Applikasjoner skal kjøpes og testes. Musikk må jo også kjøpes. Det finnes tross alt ikke en dedikert Spotify-versjon til iPad. Viktigst er nok allikevel alt videoinnholdet.


Her ligger store mengder TV-serier klare i HD, nesten raskere enn de er å finne på alle de mange Torrent-nettverkene. Innhold som er perfekt for Apples og min nyeste dings. Enkelheten som ligger i systemet gjør at behovet mange har for piratkopiering mer eller mindre faller bort.
Ingen Gandalf bak spakene
Overraskende nok for de som har fulgt de siste ukers og måneders mediedekning: Apple iPad er faktisk ikke noen magisk dings. Riktignok er den utrolig lekker. Samtidig er den særs behagelig. Magisk er den allikevel ikke. Dette kommer nok som et sjokk på mange. Jeg kan sikkert også inkludere meg selv i den kategorien. Jeg ble nemlig forledet til å tro at dette brettet kunne løse stort sett det som var av verdensproblemer, i tillegg til å lage middag og pusse tennene mine. Var jeg interessert kunne jeg nok også surfe litt på den, samt skrive et par mail. Så viser det seg at det er de to sistnevnte den er best til. Makan!
De som sier dette ikke er en forvokst iPod Touch tar helt feil. Det er akkurat det Apple iPad er. Men det er ikke noe galt i å være en forvokst iPod Touch. Brukergrensesnittet har vært like genialt enkelt i flere år. Men den store skjermen gjør alt hakket bedre. Det sier seg egentlig selv. Fingrene har jo langt større boltreplass på en skjerm som er tre ganger så stor.


Nok medier (noen vil kanskje hevde for mange) har gått inngående inn i de forskjellige funksjonene som iPad kan tilby. I all hovedsak er bruken helt identisk med det som er å finne på iPhone og iPod touch. Som nevnt over gjør imidlertid skjermen alt hakket bedre. Jeg ser derfor ingen grunn til å ape etter alle testene som har kommet, men anbefaler i stedet disse testene: Engadget, Chicago Sun-Times, IDG.se, iPod1 og helt klart testen til Gizmodo. Har du eksepsjonelt god tid kan du jo også gå gjennom testen til Ars Technica (18 velfylte sider).
Endrede vaner
Jeg går heller inn i hvordan opplevelsen er etter litt tid. Bruksmønsteret har nå mer eller mindre satt seg, for det har vært tildels store endringer. De første to døgnene iPad var i hendene tydet mye på at jeg kom til å utvikle abnormt store håndledd. Vekten var ikke akkurat behagelig og mye av tiden gikk med til å klage på dette. Andre kvelden tilbrakte jeg et par timer i sengen med en Kindle-bok, noe som var helt uproblematisk. I hvert fall til jeg la fra meg iPad-en. Da kjente jeg en stikkende smerte i håndleddet og frykten for at jeg ikke skulle klare å bruke den i lengden kom krypende. Det har imidlertid vist seg at denne frykten var ubegrunnet. Sannsynligvis har jeg lagt meg til nye vaner i forhold til hvordan jeg holder Apples siste dings, slik at jeg ikke overbelaster eventuelle muskler.
Min kone og jeg har også tatt med iPad-en i senga noen ganger. Uten at jeg skal begynne å legge ut om våre sengevaner kan jeg godt si at iPad ikke er noen perfekt sengekamerat. I hvert fall ikke for flere. For uten et stativ av et eller annet slag blir det kronglete å plassere den uten at det blir ubehagelig for i hvert fall en av partene. Som regel er det alltid jeg som sitter igjen med svarteper i så måte og en totimers film i så rolig stilling som mulig er ikke bare behagelig. På tide å dra frem kredittkortet igjen. Nå for å finne en god holder som passer like godt på pulten som i senga. Jeg må i så måte innrømme at jeg har litt tro på denne fra Incase.


Utover bruk på tog og til sengs har iPad-en vært fast inventar på stuebordet. I praksis har jeg brukt iPad til all databruk som ikke er på kontoret. Det jeg må si meg overrasket over er hvor elendig synkronisering den har. At Apple ikke har bedret dette er egentlig hårreisende. Spesielt siden de har en egen betaltjeneste for synkronisering - me.com. Dette manifesterer seg spesielt i forbindelse med iWork-applikasjonene, som for en ganske stiv pris kan kjøpes til iPad. Hele affæren med synkronisering av iWork-dokumenter gjør applikasjonene på nær ubrukelige (les mer om dette her). Vi vet også at trådløs synkronisering i praksis er umulig og at tredjepartsapplikasjoner for slik bruk mest sannsynlig ikke vil godkjennes av Apple. Det betyr at all kommunikasjon mellom maskiner, telefoner og brett fra Apple må gjøres gjennom kabel på en tungvint måte. Dette burde skjedd automatisk når jeg kom innenfor døra hjemme.
Skal jeg sitte hjemme i stua for å jobbe dedikert med en presentasjon i en halvtime går jeg inn og henter den bærbare. Til stort sett alt annet blir iPad-en foretrukket. I helgen som var ble den sågar liggende ved siden av ovnen, som en litt avansert kokebok. Dette fristet til gjentagelse, og det er mange av hjemmets gjøremål der iPad vil bli foretrukket.
Som et speil
Det er en håndfull ting iPad gjør helt suverent. Spesielt det å vise bilder, surfe på nettet og se film. Sistnevnte byr allikevel på noen problemer. De siste årene har mange klaget på skjermene Apple har benyttet seg av. Et skjermbilde som mange har hevdet minner mer om et speilbilde. Dette har jeg bare blåst av, men på iPad har jeg opplevd dette som et reelt problem. I et rom med flere lyskilder kan det være vanskelig å fokusere på skjermen, i stedet for å fokusere på egne ansiktsutrykk. Det blir også plagsomt med alle fingermerkene. Allikevel ser jeg nå iPad-en som min primærenhet for å konsumere slikt innhold.

En annen ting som iPad er helt fantastisk til er spill. Faktisk så bra at det ofte blir en liten runde Sudoku eller Harbor Master mens programmene ruller over TV-skjermen i stua. Jeg tar meg faktisk ofte i å sitte med nesa i iPad-en når jeg egentlig har satt på et TV-program. Det er noe med den store skjermen og berøringsteknologien som gjør spill perfekt. Selv det å sitte å styre biler i Need for Speed ved å vri iPad-en fra side til side som en idiot føles helt riktig. Ganske skremmende.


Overraskende nok har det også fungert veldig bra å lese bøker på iPad. Skepsisen mot det å lese på en «dataskjerm» har ikke plaget meg. Nå har jeg heller ikke sittet i dagevis og lest, men de timene jeg har tilbragt på tog, i senga og i sofaen har vært helt uproblematiske. Faktisk har den gitt meg ny leselyst og det er jo positivt i seg selv. iPad som digital bok er fremdeles ikke perfekt. I så måte kan det anbefales å ta en titt på Embracing the digital book.
Den funker
Alt i alt er jeg fornøyd med Apples iPad. Den har utvilsomt noen mangler, men som et første eksempel på en ny teknologi er den overbevisende, selv om den ikke er magisk. Tastaturet og batterilevetiden er særs overbevisende. Den fungerer veldig bra som en liten partner til små oppgaver og underholdning, men ingen fullgod erstatter til kraftigere maskinvare. Dette sier seg da også selv og Apple har aldri markedsført denne som noen PC-erstatter, hverken for stasjonær eller bærbar.
Jeg kjenner at mine år som pendler med iPhone har gitt meg noen vaner som gjør at jeg utvilsomt kommer til å oppgradere til 3G-versjonen. Nesten daglig tar jeg meg i at jeg er inne i nettleseren for så å bli «overrasket» av mangelen på nettilgang.
Hendigheten den har gjør imidlertid at jeg har stor tro på konseptet. Når vi ser for oss markedet fremover vil nok brettene ta over mer og mer. Spesielt stuebordet. De er mindre og mer behagelige enn de bærbare. De starter raskere og gjør de viktigste oppgavene bra. En revolusjon? Usikker. En knallsterk evolusjon. Utvilsomt!

Mer om
annonse