Til hovedinnhold

Vinterslipp fra Fujitsu

Som du kanskje husker kjøpte Fujitsu ut Siemens i fjor, uten at dette har betydd så mye for selskapets profil utad når det gjelder bærbare og stasjonære PC-er. Fujuitsu har ufortrødent fortsatt i den samme tralten, med god vekt på business-segmentet og hva som mer må betegnes som enkelte slengere mot vanlige konsumenter.
En av disse kom i fjor høst og heter Amilo Pi 3560, en allrounder som gjorde det veldig godt i vår test.
Når Fujitsu nå annonserer 15 nye modeller kommer det egentlig ikke som noen stor overraskelse at business også nå er prioritert. Når det gjelder Amilo-modellene er det nå faktisk ikke en eneste ny maskin på trappene. Men selv om det ved føste øyekast ikke er noen store nyheter for konsumentmarkedet, er det likevel noen interessante modeller her som fortjener oppmerksomhet.
 

Men før vi tar en kjapp kikk på noen av nyhetene, la oss først se på Fujitsus nye navngivingsstandard. Fra å bestå av to bokstaver og fire tall (som gjerne ikke sa så veldig mye om datamaskinens fysiske kvaliteter), skal modellbetegnelsen nå gjøres litt mer forståelig - i det minste for den som kan koden. Det vil nå være en bokstav og tre tall, der bokstaven skal si noe om skjermstørrelsen. For modeller som også egner seg godt for hjemmebruk skal en H (for Home) settes inn som en ekstra bokstav.

Nye modeller, nye prosessorer

Som seg hør og bør tar nå produsentene i bruk Intels nye 32 nm prosessorer i de fleste nye modeller, noe som i de aller fleste tilfeller betyr bedre ytelse og lavere strømforbruk enn på tidligere modeller. I tillegg har Fujitsu nå i hovedsak gått over til 16:9-skjermer, et valg som naturligvis er påvirket av tilgjengelighet og pris.
Les også: Datamaskinene blir dyrere i år

Av de nye bærbare må vi naturligvis nevne de to modellene som denne gangen er mest rettet mot konsumentmarkedet: 15,6-tommeren LifeBook AH550 og 18,4-tommeren NH570. Sistnevnte vil kunne fåes i flere konfigurasjoner (med Core i3, i5 eller i7) avhengig av behovet for kraft, pluss et Nvidia GeForce GT 330M for spillere som mener alvor. For AH550 er det verd å nevne at den kommer med integrert 3G-støtte. For begge maskinene er Blu-ray-ROM også et alternativ.

For folk som trenger noe litt mer portabelt og robust har vi LifeBooks P- og S-serier. Den minste er ultraportable P770 med 12,1 tommers skjerm (1280 x 800 piksler, altså 16:10-forhold) og Core i7 prosessor. I følge Fujitsu skal det være en av de minste 12-tommerne på markedet. Vekten er på 1,4 kilo og batteriet skal etter sigende holde i over syv timer. P770 kan fåes med SSD og kommer i blank eller matt sortfarge etter ønske.

LifeBook S710 og S760 er på henholdsvis 14 og 13,3 tommer, og er relativt lette der de veier inn på 2,1 og 1,6 kilo. S710, S760 og P770 kommer også med integrert 3G om ønskelig.

En liten til stua?

Fujitsu lager på ingen måte kun bærbare datamaskiner. Stasjonære selger fremdeles, og her er det dessuten mye fokus på ting som størrelse og strømforbruk.
Den lille Esprimo Q1510 er et såkalt mikrotower og er som små PC-er flest bygd på teknologi som normalt sett finnes i bærbare datamaskiner. Maskinen er beregnet på å brukes der rå ytelse er prioritert lavere enn størrelse, strømforbruk (19 watt når den er uvirksom) og viftestøy. Q1510 kommer med en Core i3-prosessor på 2,13 GHz og opp til 4 GB RAM. Slot-in Blu-ray-spiller kan velges, og den har dessuten fjernkontroll og HDMI ut - noe som totalt sett gjør den godt egnet som en liten medieavspiller.

De fleste av disse produktene er antatt å komme i hyllene første kvartal i år, det vil si i løpet av vinteren. Prisene er dessverre ennå ikke klare, og vil uansett være avhengig av valgt konfigurasjon.

annonse