Nyhet

Over 50 prosent av dronene fra 2015 kan være ulovlige å bruke

Slik sjekker du om din drone oppfyller kravene.

I en rapport fra den Nasjonal Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) viser det seg at over 90 prosent av dronene som ble kontrollert mellom januar og mai i år hadde mangler eller avvik. Disse manglene kan i verste fall bety at dronen din er ulovlig å bruke, melder Nkom i en pressemelding.

Flyvende droner har blitt en hit her til lands, og med den økende kjøpelysten har også antallet varianter og merker blitt flere. Flere av disse oppfyller etter alt å dømme ikke kravene i Nkoms nye rapport.

– Resultatene viser at hele 92 prosent av de testede modellene har mangler, sier senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom.

Droner trenger ikke nødvendigvis ikke være dyre:
Vi har testet disse til under 500 kroner »

Over halvparten har tekniske avvik

Kontrollene var en del av en felles europeisk kampanje fordelt på 16 land, hvor Nkom bidro med informasjon fra det det norske markedet. Totalt ble 79 modeller kontrollert, alt fra profesjonelle droner til billige «leketøy».

Tallene viser at hele 51 prosent hadde tekniske avvik. Tekniske feil kan blant annet være ting som signal- og frekvensfeil. Tallet økes til hele 92 prosent om man regner inn alle modellene som hadde feil merking på enten selve dronen eller i dokumentasjonen som følgte med.

– Dersom dronen bruker feil frekvens vil den kunne forstyrre eller bli forstyrret av annet radioutstyr, forklarer Lia.

Kan i hvertefall forbys

Selv om du har kjøpt deg en ny drone i god tro, betyr ikke det at den nødvendigvis er lovlig å bruke. Som rapporten viser kan det være en rekke droner som ikke bruker riktig frekvens rundt om i de norske hjem.

– Det Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) kan gjøre er å vedta salgstopp av radioutstyr som ikke oppfyller kravene i Radio- og teleterminaldirektivet. Dersom en risikoanalyse viser at avviket på utstyret kan føre til fare for liv og helse for bruker eller andre i befolkningen vil Nkom kunne kalle det tilbake fra bruker, forteller Lia.

Å bare overse problemet kan i verste fall føre til at du får deg en ubehagelig opplevelse.

Dersom det bruker feil frekvenser, har for høy utgangseffekt eller har andre tekniske avvik vil det være ulovlig å bruke. Dersom Nkom får klager på forstyrrelser fra utstyr som ikke overholder europeisk regelverk og frekvenskontrollen finner bruk av utstyret, vil man som regel opplyse om at utstyret ikke kan brukes i Norge. Fortsatt bruk av utstyret vil kunne føre til en reaksjon, påpeker Lia.

Slik sjekker du dronen din

Om du nå sitter å lurer på om dronene du har kjøpt deg er godkjent eller ikke, kan du enkelt sjekke den på følgende måte:

  • Sjekk om dronen er laget for det europeiske markedet. Sjekk emballasje, brukermanual og selve dronen for CE-merking.
  • Sjekk om det følger med samsvarserklæring (Declaration of conformity) der produsenten erklærer at utstyret tilfredsstiller kravene til Radio- og teleterminaldirektivet.

Selv om dronen din ikke har CE-merking betyr det ikke at den er ulovlig å fly, bare at den mangler korrekt dokumentasjon. Den kan fortsatt holde seg innenfor de lovlige frekvensgrensene. Hvis du oppdager at dronen ikke har CE-merking bør du kontakte produsenten eller forhandler og sjekke at dronen følger retningslinjene.

Så hva om du er rammet?

Skulle dronen din ikke oppfylle de to nevnte punktene påpeker Nkom at det først og fremst er importøren og forhandlerens ansvar å sjekke dette før det selges. Skulle produktet ha feil frekvens, bør du pakke den sammen. Dette er det imidlertid ingen enkel måte å sjekke selv.

– Dersom man finner ut at utstyret man har kjøpt har tekniske avvik slik at det ikke er lov å bruke, bør man returnere det til forhandler, avslutter Lia.

Tenkt å kjøpe den en drone?
Slik blir du en god drone-pilot »

(Kilde: Nkom)

Les også
Denne får plass i håndflaten din
Les også
Dette er verdens første 3D-skrevne jet-drone
Les også
Her ser du Googles leveringsdrone i aksjon
Les også
Slik blir du dronepilot
Les også
Vil ha 17-årsgrense på drone-sertifikatet
annonse