Til hovedinnhold

Nord-Korea utsatt for massivt nettangrep – mørklagt i flere timer

Skjedde rett etter at Obama lovet en respons på hackerangrepet mot Sony.

Maxim Tupikov/Shutterstock.com

Som nyhetsbyrået AP og andre melder opplevde Nord-Korea et omfattende Internett-brudd som varte i rundt ti timer, mandag kveld og natt norsk tid. Bruddet skal ha gjort at Internett-tilgangen var mer eller mindre fullstendig nede i hele landet.

Landet skal først ha opplevd problemer med Internett som startet i helgen, men deretter ble tilstanden brått mye verre, og til slutt endte det altså med totalt brudd. Et datasikkerhetsselskap AP var i kontakt med uttalte at de registrerte DoS-angrep (denial of service) mot Nord-Koreas Internett-infrastruktur.

Obama lovet tilsvar

Angrepet kommer kort tid etter at Sony Pictures ble utsatt for et massivt hackerangrep, der Nord-Korea foreløpig er utpekt som angriperen. Det lukkede diktaturet har offentlig benektet at de hadde noe med Sony-hackingen å gjøre, men har likevel kalt filmen en krigserklæring, og tilsynelatende kommet med alvorlige trusler mot folk som har tenkt å se filmen «The Interview» på kino.

Amerikanske etterforskere har funnet beviser som gjør det meget sannsynlig at Nord-Korea står bak, og på bakgrunn av dette gjorde representanter for Det hvite hus det nylig klart at USA kom til å respondere på angrepet. Dette ble også bekreftet av president Barack Obama under en pressekonferanse nylig, som blant andre CNN rapporterte.

USA har naturlig nok ikke eksplisitt sagt at det er de som står bak nattens Internettbrudd i Nord-Korea, men verken Det hvite hus eller utenriksdepartementet ville på noe måte avkrefte at USA er ansvarlige.

– Vi vil ikke diskutere offentlig de operasjonelle detaljene omkring de mulige måtene å respondere på. Vi vil heller ikke kommentere slike rapporter på noe annen måte enn å si at etter hvert som vi iverksetter våre svar på angrepet vil noen være synlige, mens andre ikke, sa talskvinne for det amerikanske utenriksdepartementet Marie Harf.

Begrenset Internett-tilgang fra før

Som AP peker på er Internett allerede i utgangspunktet kun tilgjengelig for en liten, «godkjent» del av befolkningen i Nord-Korea. De få som er i besittelse av en PC har som regel kun tilgang til landets intranett, og ikke det internasjonale Internettet. Dette gjør at det vil være relativt enkelt for en gruppe hacker-aktivister å ramme Nord-Koreas Internett-tilgang, og derfor bør man ennå ikke konkludere med at det er USA som står bak, ifølge sikkerhetsselskapet AP snakket med.

Andre sikkerhetseksperter peker på at det også er en mulighet at Nord-Korea rett og slett opplevde tekniske feil, noe som ikke er unnsannsylig med tanke på landets lite sofistikerte Internett-teknologi. På den annen side kan det virke mistenkelig at problemene skjedde rett etter at USA lovet å svare på hackerangrepet. En FN-representant sa til AP at han håper saken vil bli etterforsket, men sannheten får vi kanskje aldri vite.

Hackerne som angrep Sony er ennå ikke ferdige med lekkasjene: De planlegger nemlig en stor «julegave» »

Mer om
annonse