Til hovedinnhold

Lurer du på hva ISO, lukkertid og blenderåpning gjør med bildet?

Denne tjenesten lærer deg manuell fotokontroll på rekordtid!

Skjermdump fra Exposure Tool/Tek.no, montasje

ISO, lukkertid og blenderåpning er kanskje de aller viktigste innstillingene på et kamera. Hvis du har noen form for ambisjon om å bruke noe annet enn auto-modusen, kommer du ikke langt uten å ha kontroll på denne treenigheten.

Men å lære seg dette, er en svært tidkrevende prosess – i tillegg til at bildene du tar under opplæringen sannsynligvis ikke vil bli særlig bra.

Det finnes imidlertid hjelp å få, ifølge Addictivetips. Siden melder om en tjeneste som heter Exposure Tool, som ved hjelp av et interaktivt bilde lar deg stille på både blender, lukker og ISO og se hvordan det påvirker fotografiet i sanntid.

God gjengivelse

«Slikkepinnen» i bildet er egentlig en snurrende leke, noe vi kan se hvis vi skrur lukkertiden til 1/2000. Samtidig må ISO-en – lyssensitiviteten – stilles helt «bort», fordi den lave lukkertiden slipper inn lite lys. Legg merke til at ISO gir mer bildestøy, hvilket er grunnen til at bildet fremstår som teksturert og kornete. Foto: Skjermdump fra Exposure Tool

Tjenesten, laget av CS3Design, er i tillegg svært enkel å bruke, og ser ut til å gjengi påvirkningen innstillingene har mer eller mindre korrekt – eller i det minste tilfredsstillende tydelig nok. Ved hjelp av tre enkle brytere kan du fininnstille bildet slik du ville gjort på et skikkelig kamera.

Du kan også velge lukkerprioritet og blenderprioritet. Velger du førstnevnte, får du kun tilgang på lukkeren, mens ISO og blender automatisk stilles til optimal posisjon. I sistnevnte får du kun tilgang på blenderen, mens ISO og lukker blir automatisert.

Slike innstillinger finner du stort sett alltid på et modus-hjul på toppen av et kamera, og Exposure Tool fungerer på samme måte.

Hvis du vil prøve ut tjenesten, kan du klikke her.

Vil du lære mer om fotografering?
Da burde du sjekke ut denne guiden »

(Kilde: Addictivetips)

annonse