Til hovedinnhold

Denne måneden aktiveres «Speed Shift» i Windows 10

Har du riktig prosessor kan du få opptil 50 prosent raskere respons i operativsystemet.

Xactive/Shutterstock, Intel, Microsoft
Finn Jarle Kvalheim

De færreste prosessorer og systembrikker kjører på full pinne hele tiden. For ting som går på batteri bruker det av svært begrensede ressurser, og det kan skape sterkere varmeutvikling enn man ønsker. Intels prosessorer har så langt løst dette med en teknologi kalt Speed Step, der operativsystemet kan be om ytelsen det behøver. Nå ønsker Intel å ta kontrollen tilbake.

Intels Skylake-brikker ble lansert i august. Her får du vite mer om hva som er nytt i prosessorserien »

Det kan i noen tilfeller gi opp mot 50 prosent ytelsesforbedring.

Den nye teknologien heter Speed Shift, og den skal kunne veksle vesentlig raskere mellom hastigheter enn Speed Step kunne. Her overlates hastighetsstyringen til prosessoren. Det gir mer finkornet kontroll over ytelsesnivået, og mye raskere hopp mellom disse nivåene. I hvert fall om vi skal tro på Intel og nettstedet Anandtech som har ytelsestestet de nye brikkene.

Slik ser det ut når Intel skal vise hvordan Speed Shift kan påvirke ytelsen. Foto: Intel

Det er ikke alt som blir raskere

For å plassere bena trygt på jorda starter vi med de litt kjedelige resultatene først. I ren ytelse over tid gir ikke Speed Shift så store gevinster. Prosessoren blir ikke magisk raskere på oppgaver som krever løpende høy ytelse. Da vil de fleste systemer kjøre den så raskt som mulig over så lang tid som mulig uansett.

Anandtech testet med en Core i7-6600U-brikke med og uten Speed Shift aktivert. I PCMark 8 ga teknologien knapt merkbar forbedring, om noen i det hele tatt. Den knøttliten ledelsen testen viste for teknologien var mellom 2955 poeng uten Speed Shift, og 3039 poeng med. Sannsynligvis kunne det like gjerne slått ut motsatt.

Det er når du behøver rask oppvåkning fra en slumrete batterisparemodus du har noe å vinne. Intel hevder Speed Shift skal kunne gi 50 prosent raskere akselerasjon fra lav til høy ytelse på brikken. Det viser også en av Anandtechs tester at den kan gi.

Vesentlig raskere nettytelse ... kanskje

Et eksempel som brukes her er Javascript og innlasting av nettsider. Når du leser en nettside har ikke datamaskinen din særlig ytelsesbehov. Ikke før du laster inn en ny side, og den i løpet av en kort periode jobber det den kan. Da behøver du all den ytelsen du kan få, og selv en liten forsinkelse på veien mot bånn spiker kan oppleves som treghet.

Anandtech har målt ytelsen med fire ulike ytelsestester, nemlig Mozilla Kraken, Google Octane 2.0 og 2013- og 2015-utgavene av WebXPRT.

Førstnevnte test viser knapt noen forbedring i det hele tatt, men både Octane og WebXPRT-testene viser til dels stor forbedring.

Sistnevnte viser også en detaljert oversikt over forbedringen på en rekke ulike områder, og skal ha gitt opp mot Intels lovede 50 prosent forbedring på fotofiksing. På hele testene økte ytelsen med 20 prosent for WebXPRT i 2015-utgave, og 26 prosent for 2013-varianten.

Også Google Octane viste forbedringer, men på langt nær like store som WebXPRT-testene.

Kommer for Windows 10 i november

Støtten for Speed Shift er foreløpig ikke å finne i noen operativsystemer, men Microsoft har lovet å aktivere den i Windows 10 i løpet av november. Den skal være aktivert i den så langt siste av de tidlige utgavene som Insider-medlemmer har mottatt. Anandtech fikk dessuten prøvekjøre en slik variant av Windows før slippet. Se alle resultatene hos Anandtech.

Det er verdt å få med seg at dette er statiske tester. Det finnes mange statiske tester som kan vise til sterke forbedringer uten at disse er direkte merkbare i det virkelige liv.

Men en økning i responsivitet på opp mot 50 prosent kan bety en vesentlig mer flytende Windows-opplevelse for mange. Det kan dessuten tenkes at forskjellen blir ekstra merkbar på enkelte brikker, for eksempel dem som kjører på vesentlig lavere enn maksimal hastighet mesteparten av tiden. For eksempel når den sannsynligvis dukker opp i nye utgaver av Core M-brikkene.

Windows 10 får en oppdatering allerede neste uke. Her kan du lese om hva som er nytt »

(Kilder: Anandtech via Microsoft-news.com)

annonse