Tek.no

Nyhet

Det er så mange megapiksler at det er latterlig

Canon har vunnet kappløpet med vanvittig margin.

Canon/Shutterstock | Montasje: Tek.no
7 Sept 2015 21:00

Det kan se ut til at andre runde av megapikselkappløpet er over før det kom skikkelig i gang, for i dag har kameraprodusenten Canon virkelig «tatt kaka». I en pressemelding har selskapet annonsert at deres siste bildebrikke drar fra all konkurranse, med en oppløsning på vanvittige 250(!) megapiksler.

Bildebrikken er i det litt uvanlige APS-H-formatet (29,2 x 20,2 mm), og er altså mindre enn bildebrikkene i såkalte fullformatskameraer, som er vanlig blant profesjonelle fotografer og særlig dedikerte fotografer. Den største fullformatsbrikken på markedet for øyeblikket er det også Canon som står bak; den er på 53 megapiksler og brukes i Canon EOS 5Ds og EOS 5Ds R. Den nye bildebrikken har altså omtrent 5 ganger så mange piksler, på to tredeler av plassen.

Her kan du lese mer om megapiksler og bildebrikker, og fordelene og ulempene med de forskjellige (Tek Ekstra) »

Godt egnet for overvåkning

En helt klar ulempe med så høy pikseltetthet er at de individuelle pikslenes evne til å samle lys blir sterkt redusert, noe som ofte innebærer at man må regne med mer bildestøy i dårlig lys. Det vil si, dette vil være en ulempe for en pressefotograf som trenger god ytelse under ulike lysforhold, men det ser ikke ut til at denne bildebrikken er beregnet for å brukes i tradisjonelle digitalkameraer.

Blant bruksområdene Canon selv trekker frem i pressemeldingen finner vi kameraovervåkning, der den ultrahøye oppløsningen vil gjøre det mulig for ett kamera å dekke store avstander. Canon nevner også frem muligheten til å bruke bildebrikken i måleinstrumenter og industrielt utstyr, da oppløsningen vil gjøre det mulig å skille mellom svært små detaljer. Vi ser også for oss at bildebrikken kan egne seg godt til flybilder, enten for kartlegging, eller militær overvåkning fra høytflyvende droner.

Med bilder på 19 580 x 12 600 piksler blir det selvsagt mye data å behandle, og selv om Canon oppgir at brikken er i stand til å lese av 1,25 milliarder piksler i sekundet, vil en videostrøm fra bildebrikken bli begrenset til fem bilder i sekundet (fps). Rent videomessig vil dette oppleves som veldig hakkete spilt av i normal hastighet, og vil derfor ikke egne seg til så mye annet enn overvåkning.

Et bilde på 250 megapiksler blir stort, men dette er større: Sjekk hvordan de laget verdens største bilde på 365 gigapixler »

(Kilde: Pressemelding)

Les også
Nytt Canon-kamera får over dobbelt så høy oppløsning som 5Ds
Les også
3,2 gigapiksler!
Les også
Megapiksler og bildebrikker
Les også
Kompakte systemkameraer: Vi har testet fem kompakte systemkameraer – se hvilket du bør kjøpe
annonse