Til hovedinnhold

200 tommer og brillefri 3D

Tendensene i utviklingen av forbrukerelektronikk til at det skal være stort, tredimensjonalt og brillefritt avtar ikke, og det japanske National Institute of Information and Communications Technology (NICT) har i samarbeid med Keihanna Universal Media Research Center Laboratory lykkes i å produsere et fungerende system med en skjerm på 200 tommer som kan vise brillefri 3D.

Prototypen viser autostereoskopisk 3D i HD og i henhold til seerens bevegelser, noe som innebærer at man ikke mister den tredimensjonale effekten ved å røre på seg. Systemet består av en samling på totalt 64 projektorer som lyser på en skjerm som er 2,5 meter høy og 4 meter bred. Projektorene og skjermenheten er basert på teknologi som er utviklet i samarbeid med JVC.

Den nye 3D-teknologien skal vise bilder uten forstyrrelser som er vanlig på slike store visninger. NICT fikk til å begynne med problemer med kvaliteten på bildene, men løste det ved å få en sterkere kontroll over lysstyrke og farger. Dette ordnet de ved å legge til en spesiell film og linse i projektorene som har gjort dem i stand til å kalkulere disse faktorene på en mer presis måte enn tidligere.

Teknologien er ventet å bli benyttet i reklame, informasjonsbruk, offentlige visninger og teknologidemonstrasjoner. NICT planlegger også etter sigende et enda større system med 200 projektorer.

(Kilder: CDRinfo, CrunchGear)

annonse