Til hovedinnhold

Skal ha funnet skjult nazi-tog ved hjelp av georadar

Kan være lastet med skatter røvet under krigen.

Shutterstock

Under andre verdenskrig røvet de tyske styrkene store mengder kunst og historiske skatter fra landene de okkuperte. Mye av det de stjal har fortsatt ikke kommet til rette.

En populær legende vil ha det til at da den Røde Armé presset de tyske styrkene mot Berlin i 1945, skjulte de et pansret tog fullt av skatter i en tunnel nær byen Waldenburg. Den havnet innenfor Polens grenser etter krigen, og heter nå Wałbrzych.

Historien om det tyske gulltoget er ikke bare fascinerende, men også så troverdig at polske myndigheter skal ha gjort flere forsøk på å finne toget under den kalde krigen. Nå mener to skattejegere å ha funnet togets lokasjon. Myndighetene i Polen virker overbevist om at de har rett, ifølge BBC.

Brukte georadar

Georadar (illustrasjonsbilde). Foto: The Charles Machine Works

Grunnen til at myndighetene har tro på funnet ser ut til å være bilder tatt med georadar (bakkepenetrerende radar). De er nå «99%» sikre på at de har funnet et cirka 100 meter langt tog.

På fredag holdt visekulturminister Piotr Zuchowski en pressekonferanse, der han sa at toget er pansret, og ser ut til å være utstyrt med våpenstillinger. Det i seg selv viser at det antakeligvis rommer noe spesielt, sa han, selv om han understreket at man ikke vet hva det faktisk inneholder.

Han mener funnet er eksepsjonelt, men ønsker ikke å røpe hvor det befinner seg, skriver The Telegraph.

Han advarer nå potensielle skattejegere om å forsøke å finne toget. Grunnen er at han mener toget kan være minelagt, og i tillegg ha farlige stoffer ombord.

Kan inneholde det berømte Ravrommet

Ravrommet i 1931. I 2003 kom en rekonstruert versjon på plass, men originalen er fortsatt savnet. Foto: Branson DeCou

De to skattejegerne som opprinnelig fant det man tror er toget skal være en polakk og en tysker. Det var visstnok en bekjennelse på dødsleiet til en person som var med å skjule toget, som ledet de to skattejegerne til det.

En av skattene som ifølge Daily Mail kan befinne seg ombord på toget, er Ravrommet fra Katarinapalasset i St. Petersburg. Da tyskerne okkuperte byen pakket de ned hele rommet og sendte det til Königsberg (i dag: Kaliningrad i Polen), der de satte det opp i Königsberg Slott.

Deretter skal det ha blitt fraktet bort da sovjetiske styrker nærmet seg, og har altså ikke blitt sett siden. Det finnes imidlertid andre teorier om rommets skjebne.

Vil du vite mer om andre verdenskrig?
Her er ti sprø oppfinnelser fra krigen »

(Kilder: BBC, The Telegraph og Daily Mail)

annonse