Tek.no

Nyhet

Vil Vivaldi lokke deg vekk fra Chrome?

En ny, norsk nettleser er lansert.

skjermbilde
27 Jan 2015 15:44

Det norske selskapet Opera Software har siden 1996 laget nettlesere til PC, og de siste årene også til mobil og nettbrett. Nå har med-gründer- og tidligere administrerende direktør Jon S. von Tetzchner startet et nytt selskap, kalt Vivaldi Technologies, som også lager nettlesere.

I dag lanserte de en betaversjon av den nye, norske nettleseren Vivaldi.

For avanserte brukere

Konkurrentene Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari og Opera har i det siste fokusert nesten utelukkende på å skape en enda smidigere og raskere surfeopplevelse. Vivaldis mål er derimot å bli en nettleser for litt mer avanserte- og teknologisk interesserte brukere.

– De fleste nettleserutviklere på markedet i dag prøver å lage en begrenset nettleser, kanskje med mulighet til å legge til utvidelser. [...] Det er et behov for en nettleser for de teknologisk interesserte, brukere som vil ha mer fra nettleseren sin, sier Tetzchner til Cnet.

Blant annet får du anledning til å ta notater om nettsider du besøker direkte i nettleseren. Dette minner veldig om funksjonen som Microsoft skrøt av i forrige uke, da de viste frem den kommende nettleseren Spartan. Notat-funksjonen i Vivaldi finner du i en meny på venstre side i nettlesern, sammen med kategoriserte bokmerker, nedlastinger og kontakter. Det er også gjort plass til en e-posttjeneste som ennå ikke er lansert i samme meny.

Ellers byr Vivaldi på gruppe-faner, som vil si at du kan samle flere nettsider i en og samme fane. Når du åpner en ny fane får du opp hurtigvalgene («speed dial») dine, altså favoritt-nettsidene dine. Fargen på nettleserrammen rundt adressefeltet endrer seg dessuten i henhold til fargen på nettstedet du er inne på.

Betafunksjonen av Vivaldi, som du kan laste ned her, er absolutt verdt en kikk. De lover dessuten flere forbedringer og funksjoner i kommende oppdateringer.

Nå har Chrome blitt mye bedre
På tide å bytte ut Safari på iPhone og iPad? »

(Kilder: Vivaldi, Cnet)

annonse

Les også