Til hovedinnhold

Denne skal gjøre VR-opplevelsen langt mer realistisk

«Feelreal» lar deg kjenne blant annet lukter, vind og temperaturer.

Attitude/Shutterstock.com, Feelreal

VR-produktene har som kjent ennå til gode å bli lansert for fullt på forbrukermarkedet, men likevel gjør teknologien stadig nye fremskritt. Nå melder blant andre The Verge og UploadVR om et nytt stykke VR-tilbehør som skal gjøre opplevelsen av de virtuelle verdenene betydelig mer realistiske.

Et selskap som heter Feelreal har utviklet en slags «maske» som kan festes på Oculus Rift-brillene. Masken supplerer VR-bildene med fysiske elementer som skal forsterke brukerens følelse av å faktisk være til stede i den virtuelle verdenen.

Simulerer lukt, varme og kulde

Den spesielle masken kommer med et knippe innebygde innretninger som gjør det mulig å produsere blant annet temperatursvingninger, vibrasjoner, damp og et antall ulike lukter. Temperaturene genereres ved hjelp av et par varme- og kjøleelementer, og luktene skapes av en «kassett» som er utskiftbar.

Foto: Feelreal

Denne kassetten inneholder syv ulike lukter, deriblant blomster, sjø og gress, og meningen er altså at disse skal akkompagnere tilsvarende omgivelser i VR-verdenen. Masken har for øvrig også en innebygget Bluetooth-mikrofon som skal kunne brukes til å kommunisere med andre spillere.

En journalist fra The Verge som prøvde produktet kunne bekrefte at masken til en viss grad fungerer, med blant annet vanndamp som kunne føles på huden i nærheten av et virtuelt fossefall.

Skal bli kompatibel med flere VR-briller

Journalisten påpekte imidlertid at innretningen føles noe ukomfortabel, da masken dekker nesen og munnen og gjør at man er avhengig av å puste gjennom ventiler, omtrent som med en gassmaske. Feelreals produkt er formodentlig ennå på et prototype-stadium, og det er godt mulig masken vil få et mer ergonomisk design senere.

På hjemmesiden er produktet avbildet montert på Oculus Rift-brillene, men masken skal visstnok også bli kompatibel med andre VR-briller som blant annet Sonys Project Morpheus og Samsungs Gear VR. Det er imidlertid uvisst hvordan masken skal kunne festes til disse ulike produktene.

Feelreal har visstnok planer om å legge masken ut på finansieringsnettstedet Kickstarter, og det er uvisst når produktet eventuelt kommer på markedet. Imidlertid kan det allerede nå forhåndsbestilles via hjemmesiden, som for øvrig er nede for telling i skrivende stund, til en pris på 250 dollar, rundt 1900 kroner. En demonstrasjonsvideo kan du se under.

HTC har også lansert VR-briller: Det er noe av det mest imponerende vi har prøvd noensinne »

annonse