Til hovedinnhold
NyhetWTO gir kineserne det glatte lag

WTO gir kinserne det glatte lag

Er ikke imponert over monopolforsøket på sjeldne mineraler.

Tidligere denne måneden skrev vi om hvordan Kina har redusert eksporten av sjeldne mineraler. Ettersom de står for omtrent 97 prosent av verdens utvinning av sjeldne mineraler, var dette et stort problem for mange maskinvareprodusenter, som bruker stoffene i produkter som harddisker og mobiltelefoner.

Nå har verdens handelsorganisasjon (WTO) satt foten ned, og bedt Kina om å løfte eksportblokaden av en rekke råmaterialer, og sjeldne mineraler sies å være med i regningen.

Vil anke

Ikke overraskende velger Kina å anke avgjørelsen, og mener de ikke har gjort noe galt. De sier de har villet redusere eksporten av miljømessige hensyn, og for å konservere mineralene de har. Kina sitter på omtrent 30 prosent av verdens sjeldne mineraler, som blir brukt i ting som våpen, flatskjermer, batterier for el-biler og harddisker.

Hvordan dette vil påvirke sluttbrukeren er fortsatt usikkert. Da blokaden først ble gjort kjent antok vi en prisøkning på omtrent fem til ti prosent på harddisker. Nå ser det imidlertid ut som eksporten kan fortsette, og kanskje vi slipper denne prisøkningen.

Ikke over enda

Kina har ikke informert om når de vil anke og på hvilket grunnlag, men den vil helt sikkert finne sted:

– Vi mener at Kinas framgangsmåte og policy ikke har brutt noen av WTOs regler. Vi vil anke avgjørelsen, forteller handelsministeren Shen Danyang i en uttalelse etter at WTOs avgjørelse ble kjent.

(Kilde: AP)

annonse