Tek.no

Nyhet

GPS til jul

Ole Morten Knudsen
17 Des 2007 18:30

Mange ønsker seg ny GPS til jul.
På markedet finnes det en rekke alternativer og det er ikke lett å vite hva du skal investere i.
Her er hva våre tester anbefaler om du vil se smilet bre seg hos gavemottakeren.
Les også:
Bør du forsikre julegavene?
Her er årets spillgaver.
Teknofile julegavetips.

Mange varianter

Når du kjøper GPS i gave er det viktig å vurdere hva den skal brukes til. Skal mottakeren gå tur i fjellet eller kjøre bil, så er behovet ganske så forskjellig.

Vi har derfor plukket frem de beste fra de forskjellige alternativene.

GPS til sjåføren

Det er i dette segmentet du finner flest forskjellige GPS-er. Prisen varierer veldig, men en hovedregel er at jo mer avansert GPS-en er jo mer ekstrautstyr får du. Om mottakeren er glad i å snakke i mobil, liker å få oppdaterte trafikkmeldinger og vil kunne bruke GPS-en som musikkspiller så blir prisen deretter.
Men husk at ingen GPS er bedre enn kartet som følger med. En GPS må gjerne kunne ha stemmegjenkjenning og vibrere, det hjelper lite når du kjører deg vil. Pass derfor også på at du får med den nyeste kartversjonen ved nykjøpet.
Garmin Nüvi 760
I følge vår test er Garmin Nüvi 760 et sikkert kjøp om du skal finne frem. Den er brukervennlig, lett å forstå og gir en presis navigasjon. Med denne i bilen skal det være vanskelig å skylde på at du kjørte deg vil når du kommer for sent.
Skjermen er god, det eneste aberet er at bildet hakker litt i for eksempel rundkjøringer. Likevel er anvisningene presise og adressene angis til og med med korrekt side av gaten.

Denne versjonen kommer med MP3-spiller, bildevisning, verdensur, kalkulator, valutakalkulator, lommeparlør (engelsk til fem europeiske språk) og enhetskonvertering. Prisen blir også deretter. Toppversjonen koster 4000 kroner.

De noe mindre versjonene Nüvi 250 og 200 har noe færre tilleggsfunksjoner og annerledes design. Disse får du for rundt 2000 kroner.

TomTom Go 720

TomTom sin toppversjon får også bra kritikk i vår test. Den er både funksjonsrik og rimelig. For toppversjonen med MP3-spiller, bluethoot for mobilkontroll, billedvisning og annet må du betale cirka 3000 kroner.

Det er ikke allverdens for en god GPS.

Navigeringen er likevel ikke like presis som hos andre GPS produsenter ifølge vår test. Den tar deg dit du skal, men ikke helt fram til døra.

Om gavemottaker kan leve med dette og lete frem husnummer på egen hånd, så er dette slett ikke noe dårlig kjøp.

Les vår test av GPS-er for bil her.

GPS-er for turgåeren

Jaktsesongen er over, men snart skal skiene tas frem og klargjøres for fjelltur. Det er da greit å ha med en liten GPS slik at du ikke går deg vil. Leteaksjoner pleier å ha en stiv pris.
Her er noen gode tips for GPS-er for turgåeren.

Magellan Crossover
Denne GPS-en fikk god kritikk i vår test. Den er enkel, intuitiv, lett og god. Den har en berøringsfølsom skjerm og via denne betjener du alle funksjoner.
Posisjoneringen hadde noe mangler i testeksemplaret vi hadde inne, men ikke større enn at du fint vil finne frem.

Det eneste store minuset med denne GPS-en er batteriløsningen. De fleste GPS-er for turgåere benytter seg av vanlige utbyttbare batterier. Det har ikke Garmin valgt å gjøre. Det betyr at du må lade GPS-en i et uttak når strømmen forsvinner. Slike uttak er ikke alltid tilgjengelige på fjellet.

Dette er med andre ord en god GPS, men kanskje ikke for lange avanserte turer. Prisen ligger på like over 3000 kroner.

Garmin GPSmap 60

For den mer avanserte turgåeren er trolig Garmin GPSmap 60 en bedre løsning. GPS-en gir god presisjon og har avanserte funksjoner som kommer godt med når du skal finne veien i skog og mark.

Om du har en virkelig turfantast i familien så er dette en meget god gave som utvilsomt vil komme godt med. Dessverre er da også prisen deretter. Denne GPS-en koster cirka 4000 kroner.

Det er en stor utgift for en dings som kun brukes i visse tilfeller, men om det her er snakk om lange turer hver helg, så er det kanskje verdt investeringen.

Les hele vår test av GPS-er for fotturer her.

GPS for byturisten

For de som liker bil og båtturer finnes det en rekke gode alternativer. Om du liker byturer til fots er derimot ikke utvalget like stort. Løsningen om du vil forsikre deg neste gang noen i familien drar på storbyferie kan være Mio sin versjon H610. Den er nemlig ultraportabel, enkel og funksjonsrik.


Denne GPS-en får lett plass i lomma og er en god reisepartner. I tillegg til å ta deg trygt frem også bilde og videospiller, MP3-avspiller, diverse spill og en komplett reiseassistent med valutakalkulator og beregning av tidsforskjell.
Prisen for denne reisevennen er cirka 3000 kroner.
Les flere tester og nyheter om GPS-er her.

annonse

Les også