Til hovedinnhold

Den beste løsningen for din iPad 2

Fredag 25. mars 2011 åpner salget av Apple iPad 2 i Norge.

Nettbrettet kommer i to versjoner - enten med 3G- og Wi-Fi-støtte, eller kun Wi-Fi. Lagringskapasiteten du kan velge mellom er 16, 32 eller 64 gigabyte.

Prisene varierer mellom 3900 og 6500 kroner, avhengig av modell.

Trenger du ekstra iPad-abonnement?

Mobiloperatørene vil veldig gjerne at du kjøper et eget iPad-abonnement hos dem, men det er ikke alltid det er nødvendig.

Med kun Wi-Fi-støtte kan du surfe gratis via et trådløst nett - for eksempel hjemme i stua eller på jobben.

Ønsker du å ha internett når du er på farten ellers, trenger du imidlertid å koble deg opp via mobilnettet. Da må du også betale for datatrafikken som genereres.

Bruk mobilabonnementet ditt

Det billigste - om ikke nødvendigvis det mest praktiske - er å surfe på iPad-en via det samme abonnementet du har på mobilen (såkalt "tethering"). Da fungerer mobilen som en router ("mobilt tilgangspunkt") som du kobler nettbrettet til for å få internettilgang.

Den siste programvareoppdateringen for iOS (4.3) gjør dette mulig også på iPad.

Les også: Endelig kan iPhone dele internett

Hvis du kommer til å bruke iPad 2 til å surfe på internett via mobilnettet en gang i blant vil dette i de aller fleste tilfeller være den rimeligste løsningen. Forutsetningen er at du skaffer deg et mobilabonnement som inkluderer all datatrafikk du totalt bruker på mobil og iPad.

Ulempen med denne løsningen er at du må ha mobilen tilgjengelig som router hver gang du skal koble deg på. I tillegg kan det være du når den aktuelle strupegrensen på abonnementet ditt tidligere enn normalt.

Sjekk strupegrensen på ditt abonnement

Ringepriser: Finn abonnementet som passer for deg (inkl. datapakker)

Tvilling-SIM - rimelig og praktisk

En annen måte å bruke ditt eksisterende mobilabonnement er å skaffe deg et tvilling-SIM. Det vil si at du får to SIM-kort som hører til det samme mobilabonnementet. De fleste operatører tilbyr denne løsningen til en månedspris på rundt 20-25 kroner, samt evt. etableringsgebyr. Det som er viktig er at operatøren gir deg et tvillingkort som kun er beregnet på data ("data-SIM").

Merk at Telenor ikke tilbyr sine privatkunder data-SIM som tvillingkort (kun bedriftskunder).

Les også: - Det vi tilbyr er veldig bra

Har du et abonnement med mye datatrafikk inkludert - eller en ekstra datapakke - kan dette være en veldig god løsning. Med tvilling-SIM slipper du å koble opp via mobilen hver gang du skal på nettet, men ellers fungerer det i praksis likt som med tethering - altså at du bruker det samme abonnementet både på mobilen og nettbrettet.

Mobilt bredbånd - for storbrukeren

Kommer du til å bruke iPad 2 på farten omtrent hver dag kan det derimot være en idé å ha et eget dataabonnement. Da unngår du å spise opp megabytene du ellers bruker til surfing på mobilen.

Det finnes flere gode Mobilt bredbånd-abonnementer til ulik bruk, så da gjelder det å finne et som egner seg. Likevel er det nok primært storbrukerne det lønner seg for å velge denne løsningen, fremfor "tethering" eller tvilling-SIM.

iPad-abonnement - unntaket

Fordi ringemønstre er så forskjellig er det ikke sikkert at akkurat du er tjent med å ha et mobilabonnement som inkluderer en haug av megabytes eller en datapakke. I en slik situasjon kan egne nettbrett-abonnementer være en gunstig løsning.

Telenor har lansert to abonnementer som er spesielt beregnet for nettbrett. SurfPad M gir deg 750 MB til 99 kr per måned, mens SurfPad L gir deg 3 GB for 199 kr måneden. Hastigheten strupes når du når den inkluderte mengden.

I utgangspunktet er dette ganske fornuftige priser i forhold til datamengden, men hvis du velger tethering- eller tvilling-SIM-løsningen vil du nok få like mange megabytes - eller fler - til en rimeligere pris.

Network Norway har også lansert et iPad-abonnement der du betaler i forhold til hvor mye datatrafikk du bruker per måned. Dette kan for eksempel være en god løsning dersom nettbrett-bruken varierer kraftig fra måned til måned.

iPad-abonnementene kan også være et godt alternativ til Mobilt bredbånd-abonnementene i noen tilfeller. Det kan for eksempel være ugunstige tidsbegrensninger på enkelte abonnement, slik at du ikke kan surfe på dagtid.

Telenor SurfPad L (nettbrett-abonnement) koster 100 kroner mindre per måned enn Telenor Dag & Natt (Mobilt bredbånd), men du får da 3 GB datatrafikk i stedet for 6 GB. Hvis du likevel ikke kommer til å bruke mer enn 3 GB på din iPad, kan altså dette likevel være lønnsomt.

NetCom har nå ett nettbrett-abonnement, der du betaler 189 kroner for å kunne surfe inntil 4 GB. Alternativt kan du velge Mobilt bredbånd-abonnementet iConnect, der du kan surfe inntil 5 GB for 249 kroner per måned.

Ulike behov

Det er altså mange hensyn å ta.

Det lønner seg å gjøre en forhåndsvurdering av hvor ofte og hvor mye du skal bruke iPad-en i mobilnettet. Det kan hende du har god tilgang til et trådløst nett hjemme og på jobb, og da er det ikke sikkert du trenger noe eget abonnement i tillegg. Da kan du heller bruke mobilen som router ved behov.

Hvis du kjøper 3G-versjonen av iPad 2 er det viktig å undersøke er om din operatør tilbyr et såkalt micro-SIM, samt om dette tilbys som "data-SIM" i en tvilling-løsning.

Alternativer til iPad 2 på det norske markedet:

Samsung P1000 Galaxy Tab

Huawei S7

iPad (1. generasjon)

annonse