Tek.no

Nyhet

Oppdatert: Samsung lover at fiks er på vei for de trege SSD-ene

Flere opplever kraftig redusert ytelse etter bare få måneders bruk.

Varg Aamo, Hardware.no/Shutterstock 134573030

Oppdatert: Samsung har nå bekreftet overfor AnandTech at de har en fastvare-fiks på vei som skal ordne opp i den labre ytelsen til selskapets 840-SSD-er. Noen eksakt dato er ennå ikke klar.

Samsung har god erfaring med å lage SSD-er og har de siste årene nytt godt av skryt både fra kunder og profesjonelle testere. Nå viser deg seg imidlertid at enkelte av selskapets forbruker-SSD-er sliter kraftig.

De populære SSD-ene i 840-serien, som i våre tester både leste og skrev data med hastigheter på respektable 550 MB/s, rapporteres nemlig å gi langt dårligere ytelse etter bare noen måneder i bruk.

Enkelte kunder opplever faktisk overføringshastigheter som dupper helt nede i 20 MB/s.

En dag kan SSD-en din også stryke med:
Slik utsetter du dødsdagen til SSD-en din (Ekstra) »

Samsung undersøker

Eieren av en Samsung 840-SSD har her målt hvordan SSD-en har mistet farten over flere uker.

Problemet er så omfattende at Samsung selv er på ballen. Til TechReport uttalte selskapet følgende:

– Vi holder nå på med å utføre tester for å kartlegge hva som han ha forårsaket ytelsestapet SSD-ene opplever.

En kur for tregheten finnes i form av at de berørte kan gjennoppnå full hastighet ved å defragmentere SSD-ene sine. Dette er likevel ikke anbefalt for SSD-er siden det bruker mange verdifulle lese/ skrive-sykluser i prosessen. En SSD har nemlig et tak på hvor mange ganger man kan lese og skrive til den, før du risikerer at den feiler.

De elendige hastighetene sees tydeligst når brukere jobber med filer som er et par måneder gamle. Helt nye data både skriver og leser nemlig problemfritt.

Hvilken SSD har lengst holdbarhet?
I vår store maratontest sjekker vi én gang for alle (Ekstra) »

Flere teorier

TechReport har to teorier for hvorfor Samsung-SSD-ene har fått problemer. En av teoriene for hvordan ytelsesproblemet har oppstått går på måten «søppelhåndteringen» (garbage collection), som stadig skyfler data rundt på ulike fysiske minnebrikker på SSD-en for å optimalisere ytelsen dens, fungerer.

En annen teori spekulerer i om den nye produksjonsprosessen kan ha en del av skylden.

Samsungs nyeste SSD benytter MLC-minnebrikker bygd på en 19-nanometers produksjonsteknikk, som kan lagre inntil tre bits med data per celle.

Jo færre nanometers produksjonsteknikk en minnebrikke er bygd på, jo kortere blir levetiden. Data kan nemlig over tid lekke ut av de svært små minnecellene. I tillegg kan levetiden også bli kortet ned av at man har putter mer enn én databit i hver celle inni minnebrikkene, noe som også kan føre til at hastigheten på enheten blir svekket. Ved lansering hevdet Samsung at de hadde teknologier på plass for å hindre at SSD-ene deres skulle bli tregere, men det kan jo være at nettopp denne teknologien ikke var like gjennomtestet som den burde vært.

Om Samsung klarer å finne og rette feilen er det mulig selskapet kommer med en ny fastvareoppdatering til SSD-ene. La oss bare håpe at 840-eierene da ikke må slette alt innholdet på SSD-ene sine først.

Les om teknologien Samsung bruker for å forlenge levetiden til SSD-ene sine i vår test av 840 EVO »

(Kilder: TechReport, PC Perspective)

Les også
Nytt verktøy fra Samsung skal fikse de trege SSD-ene
Les også
Ny SSD kan destruere seg selv
Les også
Samsung slutter å selge bærbare PC-er i Europa
Les også
Gjør du dette, kan du miste alle filene på SSD-en din
Les også
Samsung 840 EVO SSD 500 GB: En imponerende tronfølger til vår favoritt-SSD
Les også
Utsett dødsdagen til SSD-en
annonse

Les også