Til hovedinnhold

Dramatisk video skapte heftig debatt på Internett

Stor uenighet om hvorvidt den er manipulert eller ei.

YouTube

Om man besitter de nødvendige ferdighetene kan man ha mye moro med bilderedigering, noe vi sist så et godt eksempel på da tippeselskapet Paddy Power lagde et svært overbevisende, falsk fotografi av en vandalisert regnskog i Brasil.

Videoredigering er intet unntak og kan også lett skape furore dersom den tekniske ekspertisen er på plass. Nettstedet DIY Photography melder nå om en tilsynelatende svært dramatisk videosnutt som startet heftige Internett-debatter.

Farlig nærkontakt med hvithai

Klippet, som ble laget med et GoPro-kamera, viser en person som hopper i sjøen i et havneområde i den australske byen Sydney. Like etter skriker en kamerat ut at en hvithai er på vei mot ham.

Det som følger er en dramatisk kamp for å komme seg til land igjen, samtidig som at hvithaien kan ses under havoverflaten mens den tilsynelatende svømmer farlig nær personen som filmer.

Videoen, som allerede har over 23 millioner visninger på YouTube, ser særdeles realistisk ut, og både i filmens kommentarfelt på YouTube og på sosiale medier har mange gitt uttrykk for at de mener videoen er ekte vare.

Gode beviser for «kreativ klipping»

Mange påstår imidlertid også det motsatte og mener de kan bevise at videoen bare er et resultat av «kreativ klipping». En av kommentatorene skriver for eksempel at bildene av haien er tatt fra en australsk skrekkfilm ved navn «The Reef».

Andre peker på at haien cirka ett minutt inn i videoen ser ut til å endre posisjon helt plutselig, noe som er en ganske klar indikasjon på at videoen faktisk er et stykke kløktig klippekunst.

Videoklippet var uansett overbevisende nok til at det fikk omtale i en rekke medier, blant annet australske The Daily Telegraph. For å gjøre deg opp en egen mening kan du sjekke ut klippet under.

Bildemanipulering blir stadig mer avansert: Dette falske bildet skapte enormt raseri på Internett »

Mer om
annonse