Nyhet

Nå kommer masse nytt fra Apple

Vi følger lanseringen torsdag kveld.

Bare én måned etter at Apple holdt en storstilt lanseringsfest, der de blant annet viste frem iPhone 6 og Apple Watch, inviterer selskapet nok en gang pressen til pressekonferanse. 16. oktober er datoen, og arrangementet skal denne gangen holdes på en langt mer nøktern arena ved selskapets hovedkontor.

Tek.no er tilstede på lanseringen, og vil holde deg oppdatert med lanseringsnyheter og liveblogg i løpet av torsdagskvelden.

Appler holder tradisjonelt to lanseringer om høsten, der den første legger hovedfokuset på telefonene mens den andre normalt har fokus på nettbrett og PC-er. Tradisjon tro har selskapet gitt oss et lite hint om hva vi har i vente – invitasjonen kom nemlig med påskriften «It's been way too long».

Nøyaktig hva påskriften tilsier er vi ikke sikre på, men vi setter en finger på at det Apple prøver å vise til er at de vil oppdatere produktlinjer de allerede har i stallen. Og da mest trolig et produkt det er en stund siden de sist oppdaterte. Eldre produkter er det mange av, og ryktebørsen har kokt med spådommer om hva Apple skal dra opp av hatten til uken. Her følger ryktene vi har mest tro på at stemmer.

iPad Air & iPad mini

Vi venter både én og to nye nettbrett neste uke.Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Tid siden formatet ble lansert : 1 år
Tid siden oppgradering: 1 år

Apples høstkonferanse er normalt forbundet med nye nettbrett, og at det dukker opp en ny iPad – både Air og Mini – neste uke, har vi stor tro på. Hovedårsaken til at vi tror Apple bør komme med nye nettbrett nå, er at selskapet nylig annonserte Apple Pay, en mobilbetalingstjeneste som gjør det såre enkelt å betale både på nett og i butikk. Pay er avhengig av fingeravtrykksensoren og NFC-teknologien som foreløpig bare sitter i iPhone 5s, 6 og 6 Plus, og det virker naturlig at de nå skal integrere dette i nettbrettene sine.

Det krever at hele brettet oppgraderes. I tillegg kom de nye iPhone-modellene med en ny prosessor, A8, og funksjonsprosessoren M8, og det er sannsynlig at disse nå også vil finne veien inn i selskapets nettbrett. Ikke bare byr de på mer kraft, men de kommer også med smarte løsninger og støtte for nye grafikkteknologier.

Ryktebørsen peker videre til at de kommende nettbrettene vil bli litt tynnere, ha bedre kamera, litt bedre skjerm og trolig nye fargevalg.

Få med deg testene:
Slik er nyeste iPad Air »
Slik er nye iPad Mini med retina-skjerm »

OS X Yosemite

OS X Yosemite.Foto: Apple

Tid siden forrige oppgradering: 1 år

iPad er ikke et produkt det er lenge siden Apple oppdaterte, og det er heller ikke operativsystemet OS X, så det er neppe en av disse to tingene Apple viser til i presseinvitasjonen. Men vi tar det likevel for gitt at lanseringen neste uke vil bli dagen Apple offisielt slipper OS X Yosemite. Operativsystemet ble først presentert i juni, og selskapet har tradisjon for å holde den endelige lanseringen på høsten.

At du får Yosemite neste uke er vi ekstra sikre på fordi «Golden Master»-utgaven ble sluppet til utviklere for en drøy uke siden. Dette er den siste betautgaven Apple slipper, noe de gjerne bare gjør uker før lansering.

Yosemite byr på en solid visuell oppfriskning, og et hav av spennende funksjoner – som tett integrasjon mot telefonen din og en ny nettskytjeneste. Det er ventet at dette operativsystemet, i likhet med forgjengeren Mavericks, blir gratis.

Se vår store sammenligning:
Mac-en din blir straks ny » (Ekstra)

Macbook Air

Ny MacBook Air kan være på vei.Foto: Apple

Tid siden formatet ble lansert: 6,5 år
Tid siden oppgradering: 0,5 år

Nøyaktig hva Apple viser til med hintet «It's been way too long» lurer vi fortsatt på, for vi finner det sannsynlig at de også vil presentere en ny MacBook Air – og dagens modell ble lansert for bare et halvt år siden. Oppdateringen den gang var bare en knøttliten justering av prosessoren og prislappen.

Nå har vi troen på at Air får et større løft. Intel har nemlig nylig sluppet en ny prosessorgenerasjon som vil passe ypperlig i en liten og nett maskin som Air, og vi mistenker at Apple neste uke vil oppgradere maskinen sin med denne prosessoren som utgangspunkt. Den vil nemlig gjøre det mulig for maskinen å jobbe helt lydløst, samtidig som batteritiden blir bedre.

Rykter forteller også at nye Air endelig skal få retina-skjerm på 12 tommer, samt et helt nytt skall som både er tynnere og lettere. Det skal dog sies at det relativt nylig dukket opp noe snakk om at denne maskinen ikke ville være å se før godt ut i 2015.

Selv om forrige oppgradering av Air var relativt liten, er det verd å huske – i lys av hintet i Apples invitasjon – at det er så mye som seks og et halvt år siden Air ble lansert i det formatet maskinen har i dag. Formatet til MacBook Pro Retina-modellene er to år gammelt, så det er fullt mulig at hintet viser til at det er en stund siden Apple satt fokus på formatet til de bærbare maskinene sine.

Nyeste versjon av MacBook Air byr ikke på mye nytt:
Likevel klarer den fremdeles å imponere »

iMac

Ny iMac kan være på vei.Foto: Apple

Tid siden formatet ble lansert: 2 år
Tid siden oppgradering: 0,3 år

Flere kilder hevder også at en helt ny iMac er på vei, og denne gangen skal den store nyheten være at modellen med 27 tommers skjerm får retina-oppløsning i 5K-klassen. Det betyr at oppløsningen vil måle rundt 5000 piksler i bredden, noe som er dobbelt så mange som de 2560 skjermen har i dag.

Om iMac-en får denne ekstra høye oppløsningen vil hele Apple-stallen være komplett med Retina-oppløsning. iPhone har det allerede, iPad har det, Macbook-maskinene har det – men iMac kommer foreløpig uten. Ryktene viser til at kilder inne hos Apple for tiden tester disse maskinene, samtidig som det er funnet tegn i kildekoden til OS X Yosemite som viser at systemet for første gang skal være i stand til å skalere opp til disse høye oppløsningene.

iMac fikk en liten maskinvarejustering for noen måneder siden, men det er to år siden den tynne maskina først ble lansert. Samtidig er det også verd å nevne at dagens, og tjukke, Thunderbolt-skjerm er tre år gammel. Om iMac blir oppgradert, dukker det kanskje opp en slik skjerm med samme oppløsning også.

Nyeste iMac vil være budsjettkonge »

Mac Mini

Ny Mac Mini kan være på vei.Foto: Apple

Tid siden formatet ble lansert: 4 år
Tid siden oppgradering: 2 år

Ett produkt det begynner å bli en stund siden Apple viet kjærlighet til, er minimaskinen Mac Mini. Lilleputten er relativt rimelig, kompakt og har en design som sklir rett inn i stua. Den kommer uten både tastatur og skjerm, noe som egentlig bare er kjekt om du vil koble den opp for å lage ditt eget mediesenter med TV-en.

Nå ligger det an til at vi endelig får en liten oppgradering. Dette er et av de mer usikre ryktene, men det er på ingen måte utenkelig at Apple frisker opp maskinen sin litt. Nøyaktig hvilken maskinvare Apple velger å eventuelt putte i Mac Mini er det som gjør ryktene litt usikre. Intel har nemlig ikke lansert en ny prosessor med nok hestekrefter til en maskin av dette kaliberet, samtidig som dagens Intel-prosessorer allerede begynner å bli litt gamle.

Apples mini-PC gjør det meste »

Apple TV

Det er lenge siden Apple TV ble oppgradert.Foto: Apple

Tid siden formatet ble lansert: 4,5 år
Tid siden oppgradering: 2,5 år

Hobbyprosjektet Apple TV har vokst seg til å bli en liten hockeypuck Apple selger i bøtter og spann av, og det begynner virkelig å bli på tide at den oppgraderes. Det er to og et halvt år siden forrige gang medieboksen fikk en fysisk oppgradering, den gangen i form av full HD-støtte.

I mellomtiden har den fått flere programvareoppdateringer som har gitt den nye funksjoner og muligheter, men det siste året har det også kommet en drøss av aggressive konkurrenter. Både Google Chromecast og Roku har på kort tid blitt veldig populære, spesielt i hjemmemarkedet.

Det ville ikke overrasket oss om Apple velger å slippe en ny Apple TV, ene og alene for å svare på noen av funksjonene disse konkurrentene stiller med – som smidigere deling av videoer opp til TV-en og HDMI-CEC-støtte, som lar medieboksen selv slå på TV-en og bytte inngangskilde.

Samtidig ser vi at det er mye som taler for at Apple kan vente en god stund til. Om de skal gjøre et stort fremstøt på TV-fronten ser vi for oss at de vil ha med seg flere innholdsleverandører, og ikke minst mer innhold i 4K – om de først skal gjøre oppgraderingen. For ikke å snakke om det evige ryktet om at selskapet skal lansere sin egen TV, noe som rett og slett vil sette Apple TV i skyggen.

Få med deg testen av Apple TV:
Den er identisk med forgjengeren, men mye tøffere inni »

Mye du vet om Mac er bare myter:
Disse mytene er fleip, disse er fakta »

Les også
Apple har lansert nye iPad-er, ny iMac og kjappere Mac mini
Les også
Apple avslørte de nye iPad-ene ved et uhell
annonse