Tek.no

Nyhet

Se opp for superbillige solbriller på Facebook

Hver fjerde nettbutikk er «fake».

Montasje: Facebook/Teknofil.no
14 Nov 2014 11:42

Merkeklær, designervesker og andre luksusvarer som annonseres på Facebook trenger slett ikke være ekte vare, skriver Mashable. De viser til en ny studie som konkluderer med at så mange som en fjerdedel av denne typen Facebook-annonser sender deg til en butikk som selger «fake» produkter.

Som eksempler nevner de Ray Ban-solbriller, Ralph Lauren-skjorter og Louis Vuitton-vesker som produkter som svindlerne prøver å prakke på deg. Det skumle er at nettbutikkene kan se helt ekte ut, gjerne med et design på siden som kan ligne offisielle utsalg.

Forfalskede nettbutikker kan stjele kredittkortiformasjonen din, sende deg varer med dårligere kvalitet, eller sende produkter som inneholder giftige materialer, advarer, advarer forskerne i denne animasjonsfilmen:

Selger forfalskede merkevarer

Sikkerhetsforskerne satt opp en rekke falske kontoer på Facebook, og samlet sammen 1 067 annonser. 180 av dem gjaldt salg av moteklær, designervesker og luksusvarer, så de konsentrerte seg om disse. Typisk er det i disse segmentene at det oftest dreier seg om salg av forfalskede varer.

Av de 180 annonsene viste det seg at hele 43 av dem sendte deg til en butikk som solgte uekte produkter under dekke av ekte merkenavn. URL-ene kunne også virke troverdige nok, som «www.rayban-ireland.com», ifølge Mashable.

De som utførte studien melder derimot at mange av nettbutikkene var knyttet til Kina. Flere av domenene var for eksempel registrert i Kina.

– Facebook må gjøre mer

Andrea Stroppa, som har ledet studien, hevder at Facebook har et ansvar for å beskytte brukerne sine mot denne typen falske annonser.

– Facebook burde gjøre mer, og må gjøre med for å stoppe dette, sier Stroppa til Mashable.

En talsperson fra Facebook sier til samme nettsted at de forbyr svindel og villedende markedsføring, og at de sjekker annonsene både automatisk og manuelt. Vedkommende vil imidlertid ikke si noe mer konkret om denne saken.

Flere av de falske annonsene skal ha blitt fjernet i løpet av studien. Likevel er det kanskje en påminnelse om at annonsene du ser på Facebook ikke nødvendigvis leder deg til en trygg nettbutikk.

Annonser blir stadig viktigere i sosiale medier
Nå får du til og med reklame på Snapchat »

(Kilder: Mashable, Scribd.com)

annonse