Lydløst hovedkort for deg som vil bygge smått

ASRock Q1900DC-ITX klarer seg helt uten stor og klumpete strømforsyning.

For hverdagslige oppgaver som medieavspilling og vanlig nettbruk er det i dag ikke noe poeng i å ha en stor og kraftig PC. Helt kurant ytelse får du i dag også i mindre pakker, som foruten å være rimeligere også kan spare deg for datamaskineri som spyr ut unødvendig støy og varme.

Ett slikt oppsett så vi tidligere i år med Gigabyte J1900N-D3V. På dette hovedkortet sitter en «Bay Trail-D»-prosessor: Intel Celeron J1900, med en TDP på kun 10 watt.

Nå har også ASRock kastet seg på ballen med flere hovedkort basert på denne prosessoren, og sist ut er Q1900DC-ITX. Her er det «DC»-delen som er den store nyheten. I elektronikksjargong er jo DC kort for direct current, mer kjent som likestrøm på norsk.

Foto: ASRock

Meningen er at vi skal tenke på den elektrisisteten vi får fra en strømadapter – Q1900DC-ITX skiller seg med andre ord ut fra hovedkortmengden ved å benytte en ekstern adapter fremfor en vanlig «intern» PC-strømforsyning. Ifølge ASRock skal det være kompatibelt med 9- til 19-volts strømadaptere.

Super for selvbygg

Å flytte ut strømforsyningen er en kjekk måte å frigjøre plass i små og trange kabinetter som Lian Li PC-TU-100 eller lignende, men egner seg kanskje enda bedre i tilfeller der du ønsker full kontroll på hvor hovedkortet skal plasseres uten å måtte tenke på at det også må bli plass til en klumpete strømforsyning i nærheten.

Nå er det ikke slik at ekstra tynne og lydløse kabinetter har vært noen umulighet tidligere, men da har man som regel tatt i bruk relativt dyre picoPSU-er.

Foto: ASRock

Foruten eksternt strøminntak – for øvrig plassert ved siden av PS/2-kontaktene for mus og tastatur – har ASRock Q1900DC-ITX tre skjermutganger: VGA, HDMI og DVI. Gigabit LAN er også på plass, sammen med to USB 2.0, to USB 3.0 og nok lydutganger til at det blir surround av det.

Selve prosessoren er som nevnt en passivt kjølt Intel Celeron J1900, som betyr fire kjerner og en klokkefrekvens på mellom 2.0 og 2,41 GHz. Den tar seg også av grafikken i form Intel HD Graphics med DirectX 11.0 og Pixel Shader 5.0.

På selve hovedkortet finner du blant annet to plasser for DDR3 SO-DIMM, hvor opp til 16 GB er støttet. Ellers er det ikke de helt store utvidelsesmulighetene, men den lille tassen har da en PCI Express x1-kontakt og mini-PCI Express – sistnevnte kan for eksempel brukes til et trådløst nettverkskort.

For lagring har Q1900DC-ITX fire SATA-kontakter. Uten en standard strømforsyning kunne naturligvis strøm til harddisker blitt en liten utfordring også, men ASRock har vært forutseende nok til å i hvert fall inkludere to SATA-strømkontakter som kan plugges direkte på i hovedkortet

Tilgjengelighet og pris er ikke kjent i skrivende stund, men et slikt kort vil normalt sett koste godt under tusenlappen. Meld deg gjerne på vårt prisvarsel for å få vite når det kommer.

Det finnes også enda mindre datamaskiner:
Kom i gang med knøttemaskinen Raspberry Pi (Ekstra) >>>

(Kilde: ASRock)

Les også
ASRock FM2A88X-ITX+: Lekkert minikort for AMDs helt nye prosessor
Les også
Med dette hovedkortet kan du få en lydløs maskin
Les også
Shuttle DS47: En helt lydløs PC du lett vil la deg friste av
annonse