Til hovedinnhold

Nå vil bedrifter bruke kvanteteknologi til å hindre NSA-spionasje

Fiberoptisk «kvantekryptologi» kan gi supersikre systemer.

yienkeat/Shutterstock.com

De utallige og stadig pågående NSA-avsløringene har gjort mange både opprørte og bekymret for sikkerheten til digitale kommunikasjonslinjer.

En forventet bieffekt av Edward Snowdens lekkasjevirksomhet er at den har inspirert ulike aktører til å utvikle tryggere systemer, blant annet Kim Dotcoms Mega-tjeneste og BitTorrent Chat.

Kvantekryptologi neste

Nå melder The Verge at flere bedrifter for alvor har begynt å snuse på kvantebaserte sikkerhetsløsninger, noe som potensielt kan gjøre kommunikasjonslinjer ekstremt sikre.

Løsningen kalles «kvantekryptografi», en teknologi som riktignok ikke er ny, men som i kjølvannet av NSA-skandalen nå er i ferd med å blir mer aktuell enn noensinne.

Kvantekryptografi er en fiberoptisk teknikk som fungerer på en fundamentalt annerledes måte enn konvensjonell, matematikkbasert kryptografi, som NSA allerede har knekt det meste av.

I korte trekk baserer den seg på det kvantefysiske prinsippet at visse partikler, slik som lyspartikler (fotoner), endrer adferd simpelthen ved å bli observert. I fysikken er dette prinsippet kjent som «observatøreffekten».

Kan stenge linjene umiddelbart

Teknikken innebærer at dersom noen skulle prøve å avlytte en fiberoptisk linje som benyttet slik kryptering, vil man kunne stenge kommunikasjonen umiddelbart, før noe data hadde rukket å bli samlet inn.

Ett av selskapene som har jobbet med teknologien en god stund, og som nå opplever stor økning i interessen for kvantekryptologi er sveitsiske ID Quantique. Dette selskapet skal nå bygge USAs første fiberoptiske nettverk for distribusjon av kvantenøkler for det amerikanske forsvaret.

Foreløpig er løsningen best egnet for slike interne systemer, da selve serverne fremdeles kan være sårbare for avlytting. Siden den også er avhengig av fiberoptiske kabler er nok en generell kommersialisering trolig ennå et stykke unna.

Ønsker du anonymitet på Internett? Her er noen enkle triks (Ekstra) »

(Kilde: The Verge)

annonse