Tek.no

Nyhet

– Apple har skylda

Finlands statsminister forklarer hvorfor landet sliter økonomisk.

Shutterstock/montasje
13 Okt 2014 14:00

For 10 år siden hadde Finland relativt god økonomi, mye takket være Nokia og papirindustrien. Dette var i flere år landets to fremste eksportvarer, men nå er det andre tider.

Nylig ble Finlands kredittrating nedgradert fra AAA (toppscore) til AA+ hos Standard & Poor's (S&P), noe som vitner om en svekket finsk økonomi, melder Tech Crunch. I et intervju med CNBC sier statsminister Alexander Stubb i Finland at nedgangstidene skyldes Apple:

– Litt paradoksalt kan man kanskje si at iPhone drepte Nokia og at iPad drepte den finske papirindustrien, men vi kommer tilbake, sier Stubb i intervjuet.

Grunnløse påstander?

Sitatet er nok satt litt på spissen, men Tech Crunch påpeker uansett at det i mye større grad var Android-plattformen, og særlig Samsung, som tok knekken på Nokia. Samsung erstattet Nokia som verdens største mobilprodusent i 2012.

Videre skriver nettstedet at Apple blant annet har spyttet inn penger i Nokia ved kjøp av patenter.

Heller ikke iPad-argumentet kjøper Tech Crunch, ettersom papirindustrien har falt gradvis de siste 30 årene. Ikke minst har det «bare » blitt solgt rundt 200 millioner nettbrett på verdensbasis i år, og at det bør være langt ifra kritisk masse med tanke på at det finnes 7,2 milliarder mennesker på kloden.

Synes du det er riktig å utpeke Apple som syndebukk for Finlands økonomiske problemer? Kommentér i forumet!

Ny mobilsatsing fra Finland
Kan Jolla bli den nye Nokia?

(Kilder: Tech Crunch, CNBC)

annonse

Les også