Tek.no

Nyhet

Russland krever retten til å sensurere Facebook, Twitter og Google

Men de tre selskapene nekter plent å svare på kravet.

Shutterstock/Google/Twitter/Facebook/Teknofil.no/montasje
26 Mai 2015 09:00
annonse

Russland er høyt profilert i nyhetsbildet for tiden, og nå også i forbindelse med en krangel med Facebook, Twitter og Google. Ifølge PhoneArena krever landet at de tre nettgigantene utleverer all informasjon som omhandler russiske bloggere med mer enn 3 000 daglige følgere. I tillegg krever Roskomnadzor, det russiske post- og teletilsynet, at alle nettsider som «...oppfordrer til ulovlige demonstrasjoner eller uro...» stenges ned.

Nekter å svare

De tre nettgigantene har så langt nektet å svare på nesten alle forespørslene. Google er den eneste som har respondert, men har bare svart på omtrent 5 prosent av de totalt 134 kravene som kom i siste halvår i 2014. Twitter fikk i samme periode 108 forespørsler, mens Facebook fikk to. Ingen av dem har svart.

Google har ikke lyst til å bøye seg for russiske krav. Foto: Shutterstock

Mer

Rent juridisk har ikke Russland noen rett til å kreve at selskapene skal utlevere noen form for informasjon, ettersom de kun påvirkes av amerikansk lov. Det er også grunnen til at de svarer på langt flere forespørsler fra den amerikanske staten, som også sender langt flere.

annonse

Forskjellen er at Russland har langt strengere krav. Landet har de siste årene innført en rekke lover som ifølge kritikerne innskrenker ytringsfriheten betraktelig. I fjor ble det for eksempel lov for russiske tjenestemenn å stenge ned sider uten en domsavgjørelse. I samme lov ble det klart at alle bloggere med «betydelige lesertall» måtte registrere seg i et statlig register og få bekreftet identiteten sin.

– Vi kan bli nødt til å innføre sanksjoner

Ifølge Vadim Ampelonsky, talsmann for Roskomnadzor, er problemet for russerne at store selskaper som Facebook, Twitter og Google krypterer tjenestene sine. Dette hindrer tilsynet fra å stenge ned enkeltsider, men Ampelonsky mener de kan bli nødt til å ta frem hardere skyts:

– Vi er klar over at de er registrert under amerikanske lover og bestemmelser. Men i akkurat dette tilfellet tror jeg at de burde utvise lik respekt til vår nasjonale lovgivning. Hvis de ikke gjør det, vil vi bli nødt til å innføre sanksjoner.

Akkurat hva de mener med «sanksjoner» er litt uklart, men enn så lenge er det lite Russland kan gjøre annet enn å eventuelt blokkere tjenestene fullstendig.

Det skjer en del rart i Russland for tiden:
iPhone-statue ble homo-propaganda over natten »

(Kilde: PhoneArena)

Les også
Russland gjør det forbudt å bruke VPN
annonse

Les også