Nyhet

Googles kunstige intelligens har gjort det igjen: Slo verdensmester i superavansert brettspill

– Jeg er litt trist, sa verdenseneren etter den historiske kampen mot datateknologien.

Det finnes mange måter å måle kunstig intelligens på, og en av dem er å la den utfordre mennesker med eksepsjonelle, intellektuelle egenskaper. Nå kan Googles kunstige intelligens føre en viktig bragd opp på merittlisten, melder blant andre The Verge.

Googles såkalte AlphaGo-program presterte nemlig nylig å gå seirende ut av en kamp mot verdens beste utøver av det kompliserte, kinesiske brettspillet Go, Ke Jie, etter at datamaskinen vant to av tre runder.

Var skuffet

Den tapende parten skal ha spilt tilnærmet perfekt de første 50 trekkene og benyttet avanserte strategier, men etter hvert ble han likevel tvunget over på defensiven.

Go er et svært avansert brettspill som krever mye strategi.

– AlphaGo gjorde noen trekk som gikk mot min visjon om hvordan jeg kunne maksimere sjansen for å vinne. Jeg trodde jeg var svært nær å vinne kampen midtveis, men kanskje var det ikke det AlphaGo tenkte. Jeg er litt trist, fordi jeg synes jeg spilte ganske bra, sa Go-mesteren under pressekonferansen etter kampen.

AlphaGo, som kjører på Googles DeepMind-system og som er spesifikt designet for å spille Go, fungerer ved å «lære» på egen hånd og finne de optimale trekkene. Google har tidligere forklart at programmet er i stand til å «forestille» seg hvordan spillet forløper seg mange ganger etter hverandre, for på den måten å finne ut hva som fungerer og ikke fungerer.

Avansert spill

Når det gjelder selve spillet, Go, spilles dette på et kvadratisk rutenett med hvite og sorte brikker og går i korte trekk ut på å plassere brikkene på skjæringspunktene mellom firkantene i rutenettet, og «omringe» mer territorium enn motstanderen på brettet.

Spillet har relativt enkle grunnregler, men krever svært mye strategi og erfaring for å lykkes i, og har langt høyere kompleksitet og antall mulige stillinger enn for eksempel sjakk. Go har således blitt regnet som en svært god test for kunstig intelligens. AlphaGo har tidligere også slått Europamesteren i Go, samt verdens nest beste Go-spiller.

Under kan du se videoen av den avgjørende omgangen.

Her er en butikk som styres av kunstig intelligens: Amazon Go lar deg bare ta varene og gå »

Les også
– Maskiner vil ikke erstatte mennesker i fremtiden
Les også
Googles kunstige intelligens kan nå lese lepper bedre enn mennesker
Les også
Googles kunstige intelligens klarte det ingen trodde skulle skje før i 2026
Les også
Historisk: Googles kunstige hjerne slo mester i avansert brettspill
annonse