Til hovedinnhold

– Facebook blir et kommunikasjonsselskap

Inviterer til lansering av Facebook-telefon, antagelig i samarbeid med HTC.

Facebook arrangerer en pressekonferanse torsdag 4. april, hvor de i invitasjonen skriver "kom og se vårt nye hjem på Android".

Etter alt å dømme skal det ikke være snakk om en egen Facebook-mobil eller et eget Facebook-operativsystem, men et samarbeid med HTC. De to selskapene har tidligere samarbeidet, og lanserte i 2011 telefonen HTC ChaCha med en egen Facebook-knapp. Bilder av det som skal være HTCs nye Facebook-sentriske mobil skal ha lekket ut før pressekonferansen, og telefonen vil ifølge ryktene ha en dyptgående integrasjon av Facebook i brukergrensesnittet.

– Kan bli større og rikere enn noe telekomselskap

Teleanalytiker John Strand mener de som bare fokuserer på at dette er et HTC- og Facebook-samarbeid ikke ser det store bildet.

– Facebook er ikke et sosialt nettverk, det er et kommunikasjonsselskap. Facebook er stedet der mennesker kommer i kontakt med venner og familie, sender meldinger og publiserer bilder og videoer. Skulle Facebook klare å tjene på dette, vil de bli større og rikere enn noen telekomoperatør, sier Strand.

Teleanalytiker John Strand i Strand Consult.

Han mener selskaper som Facebook som leverer tjenester på toppen av mobilnettene gjør mobiloperatørene til "dumb pipes" – det vil si kun en transportør av bits og bytes. Samtidig gjør de alle smartmobilene til dumme terminaler, mener Strand.

– Hvis alt brukerne ønsker er Facebook, så er det få måter operatørene og telefonprodusentene kan differensiere seg på med tjenester eller maskinvare, sier Strand.

Facebook kan bli mobiloperatør

Annonseringen fra Facebook er ifølge Strand en viktig milepæl for investorer, siden den viser at gullgruven for Facebook ikke ligger i annonsering, operativsystemer eller maskinvare – men hvordan Facebook kan tjene penger på kommunikasjon; SMS, tale og datatjenenester.

SMS-inntektene fra operatørene forsvinner når Facebook tilbyr direktemeldinger, og når Facebook også kommer med IP-telefoni (VoIP) vil det også gå ut over inntektene fra tale.

– Facebook SIM-kortet er neste trinn, hevder Strand, som ser for seg at Facebook på sikt kan bli en virtuell nettverksoperatør – det vil si en operatør som leier kapasitet i nettene til operatører som eier de fysiske mobilmastene.

Les også: Facebook eksploderer på mobil

annonse