Til hovedinnhold

Svensk fildeler idømt millionbot – for opplasting av én film

Fikk skikkelig svi for spredning av Beck-film.

Barna Tanko/Shutterstock.com

Det er ingen nyhet at musikk- og filmbransjen har foretatt en kraftig opptrapping i kampen mot piratvirksomhet, noe som også gjelder Norge, hvor bransjene nå har varslet Datatilsynet om overvåkningsstart.

Som nettstedet TorrentFreak melder har en svenske nå fått merke piratkampen på kroppen for alvor.

En 28-åring fra byen Sala i Sverige har nemlig av tingretten i området blitt dømt til å betale hele 4 millioner norske kroner i erstatning til filmselskapet Nordisk Film, for ulovlig deling av kun én enkelt film.

Største bot i sitt slag noensinne

Filmen det er snakk om er «Beck: Levande begravd» fra 2010, som svensken lastet opp på det nå nedlagte torrentnettstedet Swebits allerede før filmen hadde blitt sluppet på markedet.

Saken ble etterforsket av foreningen Svenska Antipiratbyrån. Advokat Henrik Pontén, som representerer foreningen, bekreftet overfor TorrentFreak at erstatningssummen på 4 millioner kroner er den største noensinne for en svensk film.

Ifølge Pontén er rekordsummen ment å gjenspeile det totale skadeomfanget, og at mange flere krav fra bransjen er underveis.

– Den høye summen viser hvilke skader rettighetsinnehavere og produsenter påføres gjennom ulovlig fildeling av en film. Fremover kommer det en rad av prosesser der vi kommer til å begjære erstatning for én eller flere filmer, sa Pontén.

– Utdatert lovgivning

Det svenske piratpartiet har ikke uventet reagert ganske kraftig på dommen, og mener det er på høy tid å vedta nye lover.

– Å få en så hard straff for å gjøre noe som millioner av andre svensker gjør, viser hvor utdatert lovgivningen er. Den eneste veien fremover er radikale reformer i opphavsrett-lovgivningen som gjør det mulig å dele kultur, sa leder i piratpartiets ungdomsforbund, Gustav Nipe, til TorrentFreak.

Den svenske 28-åringen ble for øvrig også dømt for 517 andre tilfeller av ulovlig opplastning til Swebits, men for dette fikk han merkelig nok «bare» 160 timers samfunnstjeneste.

Mange mennesker er positive til piratkopiering: Nesten halve Europa synes det er helt ok »

(Kilde: TorrentFreak, Sweclockers)

annonse