Til hovedinnhold

Første "norske" fingeravtrykks-mobil kommer neste år

Norske Idex forhandler med de største Android-aktørene.

iStockphoto/montasje V. Haugen

Mot slutten av året vil norske Idex være klar til å lansere et produkt basert på selskapets fingeravtrykksteknologi. Samtidig vil det bli avslørt hvem som er selskapets hemmelige partner.

Spekulasjonene om at Apple kommer til å lansere sin neste iPhone med fingeravtrykksleser blir stadig sterkere. Det vil igjen føre til at etterspørselen etter denne teknologien øker også blant Android-brukerne, tror markedet.

Spekulasjonene har sirkulert helt siden Apple kjøpte selskapet Authentec, ett av fire selskaper som leverer denne typen sensorteknologi. Med Authentec bundet opp til Apple er Idex ett av tre selskaper som konkurrerer om resten av markedet. I mai annonserte selskapet at de allerede har inngått én avtale med en foreløpig hemmelig partner.

Kristian Wiermyhr i Idex bekrefter overfor Mobilen.no at selskapet er i dialog med aktører i markedet.

– Vi snakker med alle de store spillerne i mobilmarkedet. Alt fra håndsett-produsenter, til store halvlederprodusenter og store leverandører av skjermglass og berøringsfølsomme skjermer.

Sterk patentportefølje

Idex demonstrerte på mobilmessen i Barcelona i februar en fingeravtrykksleser som er gjennomsiktig og nesten usynlig når den er integrert i en smarttelefonskjerm. Wiermyhr mener de har flere fortrinn framfor konkurrentene:

– Patentportenføljen er vår store styrke. Vi har vært i bransjen siden 1996, så vi har de fundamentale tidlige patentene i bransjen. Vi har også en avtale med Apple om krysslisens på viktige patenter, og en avtale om at vi ikke skal saksøke hverandre, sier Wiermyhr til Mobilen.no.

Wiermyhr mener at nettopp patentporteføljen vil gjøre Idex til et mer komfortabelt valg for mobilprodusentene enn konkurrentene.

Pålitelige nordmenn

Som teknologiselskap er det både fordeler og ulemper ved å være lokalisert i Norge:

– Det beste er selvfølgelig å være lokalisert i USA eller Sør Øst-Asia. Fordelen med å være fra Skandinavia er at Nokia og Ericsson har vært i telekom-markedet i mange år, og at skandinaver ses på som innovative og seriøse, sier Wiermyhr til Mobilen.no.

En produkt der fingeravtrykkslesere allerede er tatt i bruk i stor skala er bærbare PC-er. Wiermyhr mener billige og dårlige løsninger i denne delen av bransjen har gitt teknologien et dårlig rykte. Nå er håpet at dette skal bli borte når Apple, Microsoft, Paypal og Intel har sagt at biometri er framtida.

Wiermyhr tror det er positivt for bransjen at Apple blir det første store selskapet som lanserer fingeravtrykksteknologi i sine telefoner.

– Om det lanseres i september eller på nyåret er ikke viktig for oss. Det viktigste er at det blir en god løsning, og Apple er kjent for brukervennlighet og gjennomtestede produkter. Det vil hele bransjen være tjent med, sier Wiermyhr til Mobilen.no.

Les mer: Norsk selskap kan bli mobil-gullgruve >>

annonse