Til hovedinnhold

Gratis fotokurs på høyskolenivå

Standford universitet i USA har lagt ut hele sitt kurs i digitalfoto på nett.

Montasje: Akam/Canon/istockphoto

Fotokurset, som Marc Levoy foreleser i, ligger fritt tilgjengelig på Stanfords nettsider. Alt fra Powerpoint-presentasjoner fra forelesninger til animasjoner som forklarer en del fototeori, samt ulike fotorelaterte oppgaver, er å finne der.

Marc Levoy er professor i datateknikk ved Stanford. På slutten av syttitallet utviklet han et digitalt animasjonssystem som ble brukt til å lage blant annet "The Flintstones". Senere har han drevet på med 3D-skanning av Michelangelos statuer i Italia, og vært involvert i Googles Street View-prosjekt.

Det eneste man ikke får om man følger kurset på nett er tilbakemelding på bildene man har tatt, og papirer på at man har gjennomført studiet. I tillegg anbefaler Levoy bøkene "Photography" av London, Stone og Upton, samt "Learning to See Creativley" av Bryan Peterson.

Teknisk kurs

Standfords krav før man begynner studiet er at man forstår algebra, sannsynlighet og statistikk på høyskolenivå. Man bør med andre ord ikke være redd for å regne litt hvis man har lyst til å gjennomføre kurset i sin helhet. Det er også en fordel å ha et kamera hvor man manuelt kan styre blender og lukkertid.

Stanford sitt fotokurs forklarer en god del teori ved hjelp av animasjoner. Faksimile: graphics.stanford.edu.

Kurset tar i hovedsak for seg de tekniske aspektene ved fotografering, men oppgavene er relativt praktiske. Enkelte oppgaver krever også at man har tilgang til bildebehandlingsprogramvare.

Animasjonene i kurset illustrerer blant annet hvordan forskjellige eksponeringer påvirker bildet, hvordan lys brytes i forskjellige typer linser, og hvordan autofokus virker. Fargeteori blir også godt illustrert.

Selv om kurset nok er i overkant teknisk orientert for den jevne hobbyfotograf, kan man lære mye interessant både om hva som skjer når man trykker ned utløseren, og om hvordan man tar bedre bilder.

Se kurset på Stanford sine nettsider.

Dersom du savner å få tilbakemelding på bildene dine, kan du alltids legge de inn i Akams bildekritikk.

Les også: Guide: Vær kreativ på 1/15 sekund

Kilder:
standford.edu

Mer om
annonse