Til hovedinnhold

Google har lansert Android 4.3

Her er nyhetene.

Finn Jarle Kvalheim

Nyhetene fra Googles nyeste versjon av Android, 4.3 Jelly Bean, har lekket i et jevnt tempo den siste tiden. På Googles utviklerkonferanse i San Francisco ble Android-versjonen endelig offisiell.

Som ventet handler Android 4.3 mye om raskere respons. Google innførte det som ble kjent som Project Butter sammen med Android 4.1, den første Android-utgaven som gikk under navnet Jelly Bean. Den første utgaven ga massive ytelsesforbedringer – og nå skal det bli enda bedre, ifølge Google.

I dag lanserte Google også en konkurrent til AirPlay. Les om Google Cast her.

En ny versjon av Google og Asus' nettbrett Nexus 7 er sluppet. Nettbrettet vil få Android 4.3 med en gang. Oppdateringen rulles også ut til de andre Nexus-produktene.Foto: Google

Raskere og mer responsivt

En av de viktigste nyhetene i Android 4.3 er litt teknisk – men kan by på store forbedringer i daglig bruk av dingsene vi går rundt med.

Android har lenge støttet såkalt maskinvareakselerasjon av de grafiske elementene. Kort forklart går dette ut på at grafikkdelen av dagens kraftige systembrikker avlaster prosessorene med alt som har med grafikk og opptegning av elementer på skjermen å gjøre.

Tilpasset maskinvaren

Det nye i Android 4.3 er at måten dette foregår på er gjort enda enklere for maskinvaren, slik at alt burde gå raskere. I tillegg kan Android nå bruke flere prosessorkjerner samtidig for å holde styr på de delene av arbeidet som grafikkprosessoren ikke kan ta seg av.

Samtidig med denne effektiviseringen skal også kvaliteten på grafiske elementer i Android øke. Tekst og skyggelegging skal være blant elementene som nå har blitt polert.

Støtte for en ny og bedre versjon av grafikkteknologien OpenGL er også på plass. OpenGL ES 3.0 skal gjøre alt av grafiske effekter og 3D-grafikk raskere. Dermed tillates også langt mer avansert grafikk.

Endelig strømsnilt tilbehør

En etterlengtet nyhet for mange er støtten for Bluetooth Smart, også kjent som Bluetooth Low Energy Mode.

Denne teknologien har vært støttet av Apple lenge, og Google har strengt tatt vært en sinke på området. Både Samsung og HTC har implementert sin egen støtte for teknologien, i mangel på egen støtte i Android.

Lav båndbredde gir lavt forbruk

I dag må de fleste typer Bluetooth-tilbehør bruke den eldre Bluetooth 3.0-standarden for utveksling av informasjon – samme hvor mye båndbredde som behøves. Det betyr høyt batteriforbruk.

Bluetooth Smart er laget for tilbehør som ikke stiller de største kravene til båndbredde, og dermed blir strømforbruket langt lavere.

Bedre lokalisering

Den nye Android-versjonen skal være bedre på alt som involverer lokalisering og bevegelser.

Tidligere Android-versjoner har for det meste brukt programvare til å plassere deg på kartet. I Android 4.3 skal det meste av denne prosessen være flyttet til maskinvaren.

Ikke mer Wi-Fi-mas

I tillegg til å fortsatt bruke GPS-mottakere, mobilnett og trådløst nett til å finne ut hvor de er, skal nå Android-mobiler også kunne finne ut hvilke trådløse nett som er i nærheten selv om du har skrudd av Wi-Fi på mobilen din. Dette er kjent som Wi-Fi scan-only mode.

Så lenge du har funksjonen skrudd på, vil du altså ikke lenger få de stadige spørsmål om å skru på trådløst nett hver gang du bruker karttjenester eller annen programvare som trenger plasseringen din.

Du slipper å veive rundt med mobilen

Nå skal også behovet for å kalibrere gyroskop og kompass være eliminert. Sensorene vil nå rapportere grunnleggende bevegelsesdata fortløpende, uten å kreve kalibrering først. Ved siden av disse dataene sender sensorene ut løpende informasjon om antatt misvisning.

Dermed kan det bli slutt på å veive rundt med mobilen i åttetall hver gang du lurer på hvilken retning du går i.

Mange flere nyheter

Hvis familien din deler på et Android-nettbrett i stua, er det greit å vite at Google nå også bygger ut støtten for kontoer i Android 4.3.

Ved siden av alt dette innfører Google en lang rekke forbedringer i sikkerheten, og det skal være betydelig enklere å utvikle apper for operativsystemet.

Googles egen presentasjon av Android 4.3 finner du her.

I dag lanserte Google også en konkurrent til AirPlay. Les om Google Cast her.

annonse