Til hovedinnhold

Neste versjon av Windows er lekket på nett

Hevder dette er «Windows Blue».

Winbeta.org / Youtube

En tidlig versjon av Microsofts neste operativsystem, kjent som Windows Blue, hevdes å være lekket på nett. Versjonen heter Build 9364, og ble tilgjengelig via en rekke fildelingsnettverk over helgen. Det var på det polske nettforumet Winforum at det første bildene dukket opp.

Bildene viser at Windows 8 får en overhaling du vil merke: Innholdsflisene blir mindre, startskjermen får en egen skrivebordsmodus og en rekke nye funksjoner implementeres i brukergrensesnittet for å gjøre det mer berøringsvennlig.

Billig og ofte

Ryktene rundt Windows Blue startet for alvor bare dager etter Windows 8-lanseringen. I februar lyste Microsoft ut en stilling til prosjektet, som ga ryktene noe å støtte seg på. Blue er et kodenavn for neste bølge med oppdateringer for Windows-relaterte systemer og tjenester.

Det vil være både billigere og forekomme hyppigere enn måten Microsoft i dag lanserer operativsystemer, som kjennetegnes ved at et helt nytt produkt slippes med flere års mellomrom. Vi snakker altså ikke om Windows 9, men flere og større endringer til det allerede eksisterende Windows 8 – på linje med hva Apple gjør med sitt OS X.

Ny feste-funksjon

Da vi testet Windows 8 og gjorde opp status over hvilke funksjoner vi mente Microsoft måtte fikse, trakk vi blant annet frem at ikke alle gode ting er to. I dagens Windows 8 må du for eksempel bytte mellom to sett med innstillinger: Ett sett for startskjermen, og ett for skrivebordsoppsettet. Det ser det ut til å bli slutt på i Windows Blue, om skjermdumpene som nå er lekket stemmer.

I tillegg får operativsystemet en ny festefunksjon, der du kan feste programmer til sidekantene og dele skjermbildet i flere like deler – slik vi kjenner fra Windows 7. Dette vil også gjelder apper i Windows 8, hvor du kan feste fire programmer i samme bilde, eller bare to om du ønsker det. Det ser også ut til at Blue vil la deg kjøre flere programmer på forskjellige skjermer, samtidig.

De første sporene av Internet Explorer 11 er også å se, uten at noe mer informasjon er tilgjengelig om hvordan denne nettleseren skiller seg fra forgjengeren. Systemet får også et par ekstra kontroller for berøringsgrensesnittet, som at du kan dra fingeren din opp fra bunnen av startskjermen for å vise alle apper, eller gjøre samme bevegelse på skrivebordet for å tilgang til et par hurtigfunksjoner som deling av skjermbildet.

Nye Windows får også en haug med småforbedringer, som en ny kalkulator, opptaksfunksjon, deling av bilder og mye mer. Det er forventet at Windows Blue vil bli tilgjengelig som en åpen betaløsning før sommeren.

Se flere bilder av systemet hos The Verge og Winforum, eller ta en kikk på filmen under.

Det er samtidig ingenting som tyder på at startmenyen kommer tilbake:
For å få den må du ta i bruk disse alternativene »

(Kilde: The Verge, Winforum)

annonse