Til hovedinnhold

Nå skal YouTube ta betalt

For spesielle kanaler og spesielt innhold.

YouTube

Det Google-eide nettstedet YouTube er verdens største videoarkiv. I 2012 ble det sett fire milliarder timer video på YouTube – hver eneste måned. Og alt helt gratis.

Dette blir det nå mest trolig slutt på, melder nettstedet Ad Age. Men du skal visstnok ikke behøve å ikke bekymre deg over å måtte punge ut for det helt vanlige YouTube-innholdet – betaling skal kun være for spesielle kanaler og spesielt innhold.

YouTube skal ha tatt kontakt med en liten gruppe programprodusenter, og bedt dem søke om å opprette kanaler du må betale for å se på. I tillegg til vanlig episodesendt innhold, kan det være snakk om kanaler for råd og selvhjelp, samt live-sendinger – såkalt betaling per visning (pay-per-view).

I første omgang skal det ikke være snakk om mer enn rundt maks 25 betalingskanaler, og noen av disse kan være i gang allerede før sommeren. Typiske abonnementspriser skal bli fra en til fem dollar i måneden.

Vil ta fra tradisjonell TV

YouTubes strategi er ganske klar: Hvis de lykkes i å flytte programmer og seere fra TV-skjermen til Internett, vil de også kunne ta med seg penger fra annonsørene.

Men denne planen står og faller på at innholdet er godt nok til at folk ønsker å se det på YouTube, og ikke minst betale for det. Det kan derfor være at YouTube i første omgang vil sikte seg inn på medieselskap som allerede har bevist at de kan lage videoinnhold som fenger og tiltrekker seg nye seere. Machinima, Maker Studios og Fullscreen nevnes i forbifarten, men her er ingenting sikkert.

Slike betalingkanaler vil også kunne redde produksjoner som ikke klarer å opparbeide seg en stor nok seerskare på tradisjonelle TV-kanaler, ettersom YouTube og Internett favner over en langt større brukermasse enn ett enkelt lands TV-sendinger.

Kilde: Ad Age

annonse