Til hovedinnhold

Sonos-høyttalerne blir smartere

Sonos kommer med ny programvare og nye høyttalere før jul. Vi har sniklyttet.

Sonos

Sonos har satt standarden for musikkstrømming i hjemmet, med en serie velspillende høyttalere du kan koble sammen trådløst på forskjellige måter. I tillegg har de den desidert største samlingen av partnere som du kan strømme musikk fra, og en søkemotor som lar deg finne favorittmusikken din på tvers av alle kildene du har lagt inn i appen.

YouTube og Apple Music-støtte

Den største musikktjenesten på nett, YouTube, er ikke blant de mange partnerne, men ifølge Sonos er dette bare et spørsmål om tid. Før jul skal også Apple Music bli tilgjengelig for Sonos-anlegget ditt.

I dag lanserer Sonos to store nyheter. Det ene er en programvareløsning som skal gi deg bedre lyd i høyttalerne. Den andre nyheten er en helt ny versjon av høyttaleren Play:5. Og mens Sonos tidligere har markedsført sine høyttalere som multiromsløsninger og Wi-Fi-høyttalere, vil de heretter bare kalle dem smarthøyttalere.

Nordensjef i Sonos, Ulrik Hvid, sier Sonos ville ha et enkelt navn som forteller hva dette egentlig er; smarte høyttalere som kan brukes med smarte tjenester på en enkel og smart måte.

Når vi spør om dette også betyr at Sonos tar høyde for å bli en integrert del av et større smarthusmiljø basert på nye standarder, svarer Hvid bare med et «ja». Det er det lange svaret, sier han, før han likevel legger til at Sonos jobber med flere alternativer, og at dette ennå er et stykke inn i fremtiden.

Bedre lyd i eksisterende høyttalere med «TruePlay»

TruePlay er en ny funksjon som bare virker i Sonos-appen på iPhone. Med denne kan du kalibrere lyden i anlegget så det låter best mulig i det rommet og med den plasseringen du har valgt. Telefonen lytter etter en testtone som spilles i 45 sekunder.

En viktig nyhet er en automatisk tilpasning av lyden til rommet høyttalerne er plassert i. Du starter tilpasningen fra «TruePlay» i Sonos-appen på din iPhone eller iPad, og kan deretter gå rundt i rommet med telefonen/brettet og fange opp en kalibreringstone som spilles fra høyttalerne. Lyden spiller i 45 sekunder, og hvordan du skal registrere tonen er vist i appen på brettet.

Når det er gjort har telefonen/brettet samlet inn nok informasjon til å kunne beregne hvilke innstillinger som gir deg et mest mulig optimalt lydbilde. Disse innstillingene overføres til høyttalerne, som så endrer frekvenser og timing til et lydbilde tilpasset rommet.

Alle høyttalerprodusenter tilpasser høyttalerne i et nøye utformet testrom, eller lydkammer, som Sonos kaller det. Men hjemmene til folk er ikke like, og lydbildet vil avhenge av hvordan høyttalerne er plassert, og rommets akustiske egenskaper.

Testet på kjøkkenbenk i rom med murvegger

I leiligheten der vi testet løsningen var en Sonos:1 plassert på en kjøkkenbenk. Rommet var relativt stort, sparsomt møblert, med stor takhøyde og vegger av mur. Om vi klappet med hendene kunne vi tydelig høre gjenklangen.

Det var en slik høyttaler vi testet TruePlay med.. Foto: Sonos

Uten kalibrering ble lyden fra Play:1 basstung, mens mellomtoner og diskant druknet, delvis i sin egen gjenklang, delvis i den tunge og ullne bassen.

Med kalibrering ble bassen betydelig mer kontrollert, og resten av frekvensregisteret kom tydeligere frem. Akustikken i rommet kan programvaren ikke gjøre noe med, men musikken som ble spilt gikk fra å være slitsomt påtrengende til høyst akseptabel.

– Vi kan ikke gjøre lyden i høyttaleren bedre, men vi kan tilpasse den til brukeren og brukerens omgivelser, sier Hvid.

Tilbakevirkende

Programmet som kalibrerer lyden kan også brukes med Sonos 3- og 5-serie-høyttalere. Det inkluderer de første Sonos-høyttalerne som kom på markedet, ZonePlayer S5. Du kan også kalibrere Sonos-anlegget mens det er er satt opp med en Sonos SUB (dypbasshøyttaler).

– Det er ikke nødvendig å kjøpe nye høyttalere for å få glede av disse forbedringene. Vi ønsker ikke å få folk til å bytte ut Sonos-høyttalerne sine i nyere modeller. Vi vil heller at de skal være så fornøyd at de kjøper flere produkter, sier Hvid.

Ikke til Android-appen

TruePlay virker også med de eldre Sonos-høyttalerne, som «gamle» Play:5

Et skår i gleden for Android-brukere er at du ikke kan tilpasse lyden fra Sonos-appen på et Android-produkt.

– Det er fordi Android-produkter har så mange ulike mikrofoner, mens Apples produkter tar opp lyden på en mer ensartet måte. Selv med fem Samsung Galaxy S5 blir opptakene så ulike at det ikke kan danne utgangspunkt for kalibreringen, sier Hvid.

Den nye appen med lydkalibrering vil være tilgjengelig i en oppdatering som kommer før jul, sier Hvid. Hvor lenge før jul sier han ikke, men appen skal være klar til Sonos slipper den nye smarthøyttaleren Sonos:5, som skal være på markedet til julehandelen.

Vi har sniklyttet til den nye Sonos:5-høyttaleren:
Sonos slipper ny smarthøyttaler

annonse