Nyhet

Coop prøver ut verdens første pantemaskin for batterier

Butikkjeden Coop lanserer det de kaller verdens første batteripantemaskin for å bidra til at færre kaster batterier i søpla.

I utgangspunktet er det bare et testprosjekt hvor maskinen går på rundgang i et par utvalgte butikker på østlandet, men Coop utelukker ikke at det kan utvides i framtiden, får vi høre fra Coops kommunikasjonssjef Lise Mette Kjellberg.

For at det skal skje, krever det imidlertid en større innsats:

Lise Mette Kjellberg, kommunikasjonssjef i Coop Norge.

– Det viktigste for oss er å øke bevisstheten om batteriretur hos kunder og teste teknologien. For at dette skal bli å finne i alle dagligvarebutikker må bransjen og myndighetene bli enige om en felles standard, men teknologien er på plass og det er grunn til å tro at dette kan være et tiltak for å øke returgraden for brukte batterier, skriver Kjellberg i en e-post til Tek.no.

Får verdikuponger for hvert innleverte batteri

Vi er godt vant med flaskepanting her i Norge, og rundt 90 prosent av alle flasker og aluminiumsbokser blir gjenvunnet. Det samme kan ikke sies om batterier. Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov, på bestilling fra Coop Norge og Energize, kaster over hver fjerde nordmenn batterier rett i søpla.

En av grunnene er kanskje at vi ikke får tilbake penger når vi leverer inn batterier, slik du får med flasker og aluminiumsbokser. Det skal du imidlertid få av den nye batteripantemaskinen.

For hvert batteri du putter i maskinen får du en verdikupong verdt én krone, som du kan bruke på å kjøpe nye batterier.

– Flere politiske partier har tatt til orde for bruk av panteordningen på andre produkter enn flasker og bokser. Dersom myndighetene og bransjen går sammen og blir enige om en felles ordning, vil Coop være positiv til dette, avslutter Kjellberg.

Startert som svensk studentidé

Pantemaskinen var i utgangspunktet en studentidé på den svenske høyskolen Chalmers, men ble videreutviklet til et ferdig produkt av teknologiselskapet Refind. I den første iterasjonen var det bare en sorteringsmaskin for batterier, men ble så omgjort til en pantemaskin på oppdrag fra Energizer.

Maskinen benytter seg av kamera og såkalt deep learning-programvare for å analysere hva slags batterier kundene legger på.

Verdikupongene som spyttes ut av maskinen fungerer kun for å kjøpe nye Energizer-batterier, men maskinen aksepterer likevel alle slags batterier.

Batteripantemaskinen har vært tilgjengelig for Obs-kunder i Lillestrøm og Alnabru i slutten av april, og førstkommende lørdag vil den være tilgjengelig for kunder på Obs! Vinterbro. Foreløpig har 1700 batterier blitt pantet på maskinen.

Les også
Snart kan det komme mobiler som kan lades på bare fem minutter
annonse