Til hovedinnhold

Edward Snowden har fått innvilget asyl

Russland tar imot den amerikanske varsleren.

The Guardian

Etter å ha befunnet seg på Sjeremoetjevo-flyplassen i Russland i over én måned, har den amerikanske varsleren Edward Snowden endelig fått innvilget asyl.

Den siste måneden har han søkt om asyl i en rekke land, blant annet Norge, og selv om Norge avslo søknaden har han fått asyl i flere andre land. Det har imidlertid vært problematisk for ham å forlate flyplassen, men nå har Russland gitt ham ett års asyl.

Kan fornyes

Ifølge advokaten er det et midlertidig asyl som varer i ett år, som lar Snowden leve fritt i landet. Han kan også søke om å fornye asylet i flere ett-årsperioder etterpå, hvis han ønsker det.

Ifølge advokaten har han allerede forlatt flyplassen i en taxi, men han ville ikke oppgi til Wall Street Journal hvor han var på vei.

Går mot USAs ønske

I måneden som har gått har mange spekulert i hvor Snowden ville få asyl. De amerikanske myndighetene har lagt mye press på Russland for å få Snowden utlevert, og lovte blant annet at de ikke ville torturere eller drepe han, skulle han bli utlevert til dem.

Nå ser det ut som russerne ikke lot seg overbevise, og ga heller amerikaneren asyl i sitt eget land. Den russiske presidenten Vladimir Putin har tidligere stilt seg positiv til å gi Snowden asyl, selv om han kritiserte amerikaneren for å ha lekket den klassifiserte informasjonen.

Snowden kom med nye avsløringer i natt:
Dette er programmet som lar NSA overvåke deg »

(Kilde: Wall Street Journal, BBC)

annonse