Til hovedinnhold

Pass på å ha ladet mobil før USA-turen

USA strammer inn på flysikkerheten – men foreløpig ikke fra Norge.

For deg som flyr ofte skjer det mye om dagen. Nylig ble det kjent at Oslo Lufthavn i løpet av neste år vil la deg slippe å sjekke inn igjen bagasje når du kommer fra utlandet og skal videre i Norge. Norge har dessuten gått med på en prøveordning med væpnede vakter ombord på fly i retning USA. Helt på tampen av helga ble det dessuten kjent at USA ville innføre strengere kontroll med elektronikken du og jeg har med oss på flyene.

Tanken er at du skal bevise at mobiltelefonen din faktisk er en mobiltelefon, ved å skru den på. Årsaken skal være rapporter som antyder at terroroganisasjoner bygger inn sprengstoff i enheter som likner veldig på mobilene vi alle bærer med oss, men som ikke lar seg skru på.

Ifølge amerikanske Transportation Security Administration (TSA) vil tiltaket bli iverksatt på enkelte flyplasser i utlandet. Det ser altså ikke ut til å bli en realitet over alt.

Ingen endringer i sikkerheten på norske flyplasser

Noen definitiv informasjon om hvor, og hvordan, denne sjekken vil foregå er det foreløpig sparsomt med, men Luftfartstilsynet ga oss dette svaret på om det vil bli gjort endringer i sikkerheten ved norske flyplasser, når turen bærer mot USA.

– Vi registrerer at amerikanske myndigheter skjerper sikkerhetstiltakene ved blant annet at mobiltelefonen får en ekstra sjekk i sikkerhetskontrollen. Sikkerhetsnivået på norske lufthavner er allerede høyt, og det foreligger i dag ingen planer om en ytterligere forsterkning av de eksisterende tiltakene. Luftfartstilsynet vurderer til enhver tid sikkerhetsnivået i norsk luftfart, svarer Senior kommunikasjonsrådgiver, Marit Kvarum.

Dermed ser det altså ut til at du kan slippe unna med et flatt batteri om du reiser direkte fra en norsk flyplass, men skulle du ta turen via en større transittflyplass, som Schiphol ved Amsterdam, eller London og Heathrow, kan det være en god tanke å spare de siste prosentene du har igjen på batteriet.

Les også: Android-telefoner forteller verden hvor de har vært »

(Kilder: slashgear.com, tsa.gov, Luftfartstilsynet)

Les også
Android-telefoner forteller verden hvor de har vært
Les også
– Apple iWatch kommer i oktober
Les også
Denne strømmetjenesten har flest filmer og serier
Mer om
annonse