Til hovedinnhold

Hysj-mobil med Android

NSA-sikker mobil lansert på MWC.

Silent Circle

Selskapet Silent Circle og spanske Geeksphone har allerede en portefølje med sikkerhets- og krypteringsprogramvare. Nå lanserer de Blackphone, en Android-telefon for de personvernorienterte.

Dette er imidlertid ikke vanlig Android. Produsentene har gjort vesentlige endringer, både synlige og ikke-synlige, og kalt operativsystemet for PrivatOS.

– NSA kan hacke alle smarttelefoner

Telefonen har en 4,7-tommers HD IPS-skjerm, en firekjerners 2 GHz-prosessor, 8 megapiksel kamera LTE og 16 GB lagringsplass. Ellers er det lite som du forbinder med en vanlig Android-telefon.

Blackphone ønsker å være den første smarttelefonen som gir kontrollen og personvernet tilbake til brukerne. Dette gjør de gjennom en rekke Android-modifikasjoner og sikkerhetsapplikasjoner.

Krypterer og kontrollerer

Blant sikkerhetsappene er Silent Phone, en app som gir krypterte samtaler via mobil IP. Silent Contacts beskytter kontaktlista di mot apper som vil kopiere den til uærlige formål. Silent text gir deg krypterte tekstmeldinger.

Alle disse appene finnes allerede både til iPhone og Android. Kjøper du en Blackphone får du to års abonnement inkludert.

Ulempen med Silent Circle er at krypterings-appene bare virker hvis mottakeren også har installert og betalt for bruken av Silent Circle. For å løse dette, får alle Blackphone-kjøpere tre ekstra-abonnement av et års varighet som de kan dele ut til venner, familie eller kolleger.

Etter et år vil alle få valget: Betal 60 kroner per måned for fortsatt bruk av appene, kjøp en Blackphone eller gå tilbake til ukryptert kommunikasjon.

Med Blackphone kan du også velge tilpasset sikkerhetsnivå for hver enkelt samtale. Silent Circle-sjef Mike Janke påpeker at en samtale til bestemor eller den lokale pizzasjappa ikke nødvendigvis er så interessant for overvåkere, og dermed ikke like nødvendige å kryptere.

NSA kunne ta opp bilder og lyd med iPhone

Tar kontroll over appene

Den største trusselen mot personvernet og integriteten på smarttelefoner kommer imidlertid ikke fra telefon- eller meldingsavlytting. Den kommer fra apper som samler inn langt mer informasjon om deg enn nødvendig. Derfor leverer Silent Circle et sikkerhetssenter som gir langt bedre kontroll over Android-appene.

Spionerte på Angryp Birds-brukere

Vanligvis når du installerer en Android-app, blir du bedt om å samtykke til en haug med tillatelser. Du har ingen mulighet til å avvise eller begrense noen av disse tillatelsene hvis du vil installere appen. Det har du med sikkerhetssenteret. Der kan du sette generelle begrensninger for alle apper, eller individuelle tillatelser for hver enkelt app, som for eksempel at ingen apper skal få tilgang til posisjonen og kontaktene dine.

I tillegg kommer Blackphone med 5 GB kryptert skylagring, en VPN-løsning som anonymiserer Google-søkene dine, og en Wi-Fi-kontroll som skrur av Wi-Fi når du er utenfor ditt eget trådløse nett for å stoppe Wi-Fi sporing.

Blackphone har ikke noen tro på at deres modeller blir noen storselgere i første omgang. Selskapet ønsker imidlertid å provosere fra endringer i bransjen, og tror potensialet for produktene deres på sikt er stort.

Ekstra: Disse leverandørene har NSA-bakdør

Kilde: (The Verge)

annonse