Tek.no

Nyhet

Vi spredde et bilde fra USA til Midtøsten med «Plague»

Slik funker den smitsomme gratis-appen.

Plague, Teknofil.no
11 Feb 2015 06:00

Verden har som kjent gått gjennom en digital revolusjon på nærmest alle fronter, og dette gjelder også sosialt. For ti år siden visste knapt noen hva et sosialt medium var, men i dag er vi nærmest avhengige av dem. Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter er de kanskje aller mest utbredte, og de fyller alle hver sin nisje. Samtidig er det blitt vanskeligere og vanskeligere for nye sosiale medier å etablere seg.

For å oppnå suksess er det helt nødvendig å fylle et behov hos brukerne, og når disse behovene allerede fylles av andre løsninger er det svært strabasiøst å vinne brukernes tillit. Google+ er et godt eksempel på det. Facebook fyller akkurat samme behov, så konkurransevilkårene var dårlige allerede fra lansering.

Det kan imidlertid hende at et friskt pust er på vei, ifølge The Next Web. Plague er et nytt sosialt medium som markedsfører seg nettopp på å være annerledes. Men hva er det egentlig?

En annerledes måte å spre informasjon på

Sveip opp for å «smitte» folk... Foto: Skjermdump fra Plague

Det som gjør at Plague skiller seg ut er måten du sprer – eller stopper – informasjonen på. Det skjer på samme måte som på Tinder, nemlig ved sveiping.

Liker du innlegget, så sveiper du opp. Da spres det til andre Plague-brukere i nærheten av deg. Sveiper du ned, stopper du spredningen. Dess mer aktiv du er, dess flere sprer du til, og dess større påvirkningskraft får du.

Det at et innlegg stoppes helt dersom det blir sveipet ned, gjør nettverket mer eller mindre selvsensurerende. Støtende, kjedelige eller upassende innlegg blir ganske enkelt luket ut. Du kan laste opp både bilder, video og tekst i mediet, men du vet ikke hvem som får se det du sprer. Det er også det som gjør det hele interessant, for dersom du greier å lage et skikkelig godt innlegg vil det spre seg geografisk fra land til land og etterhvert til hele verden – akkurat som en sykdom.

Idéen bak Plague er nokså enkel, noe skaperne også poengterer i introduksjonen. Foto: Skjermdump fra Plague/Teknofil.no/montasje

Blanding av Instagram, Reddit og Tinder

Hvordan han greide det er uvisst, men denne brukeren mente altså at det selv i Nord-Korea var noen som brukte Plague. Foto: Skjermdump fra Plague

Undertegnede har selv prøvd ut appen i en måneds tid nå, og kan skrive under på at nettverket kan være ganske avhengighetsskapende. Det oppleves egentlig som en krysning av Instagram, Reddit og Tinder. Instagram i form av at folk kan vise frem kule bilder og budskap, Reddit i form av morsomme innlegg, nyheter og tips, og Tinder i funksjon.

Samtidig er det også slik at du aldri får det samme innlegget to ganger, og at ingenting får sirkulere lenger enn 7 dager før det forsvinner.

Nettverket er i det hele tatt veldig uforpliktende, og det gjør det også veldig befriende. Deep Sea Marketing S.A., selskapet bak Plague, skal også ha ros for det innebygde spredningskartet, der du i sanntid kan se hvor innlegget ditt har spredd seg og hvor mange som sprer det videre. Det er artig å se noe du har skrevet spre seg til Sveits eller Marokko, eller Nord-Korea for den saks skyld!

Ikke problemfritt

Det er imidlertid ikke helt problemfritt. De aller fleste i nettverket bruker engelsk, men langt fra alle. Fra tid til annen dukker det opp innlegg på både tysk og fransk, og noen ganger også norsk. Det er i og for seg litt merkelig at skaperne bak ikke har valgt å adskille dette på noen måte. Om du skal spre noe over Atlanteren er du også nødt til å hoppe innom Island. Siden det ikke er så fryktelig mange brukere på sagnøya, kan det være vanskelig å nå for eksempel USA med innleggene dine.

Men om du først når Nord-Amerika, så tar det skikkelig av. Undertegnede skrev under stormen «Nina» et innlegg som spredte seg over hele Europa, til Midt-Østen og Marokko, men først ikke noe lengre. Så kom det ett treff på Island, og så formelig eksploderte spredningen i USA, Canada og Mexico.

Alt i alt er Plague absolutt verdt en kikk. Sjekk også bildekarusellen nederst for flere bilder.

Det finnes andre typer sosiale nettverk der ute også:
Det asosiale nettverket har kommet »

(Kilde: The Next Web, Deep Sea Marketing S.A.)

annonse

Les også