Tek.no

Nyhet

Kritisk hull i Windows 8

Lar brukere piratkopiere OS-et med Microsofts egne tjenester.

Hardware.no/Microsoft
21 Nov 2012 10:19

Microsofts nylanserte operativsystem kan skaffes på flere måter. Du kan kjøpe det nytt i butikken, du kan oppgradere en tidligere versjon av Windows, eller du kan få det forhåndsinstallert på en nyinnkjøpt PC. Alle metoder krever at du aktiverer operativsystemet, noe som krever en unik kode, slik at Microsoft vet at du har betalt for linsensen din.

Dette har lenge vært Microsofts løsning for å stoppe piratkopiering av operativsystemet. Nå har imidlertid piratene funnet en måte å ikke bare laste ned operativsystemet uten å betale, men også aktivere det via Microsofts egne tjenester.

Godtar alle koder

Piratene kommer seg rundt sperrene ved å først installere Windows 8 på maskinen sin. Torrent-trackere over hele nettet florerer allerede med kopier av operativsystemet, og Windows 8 lar seg installere med hvilken som helst nøkkel du finner på nettet, uansett om den er brukt tidligere eller ikke.

Når operativsystemet er installert benytter de seg av en uoffisiell KMS-server (Key management system) som akspeterer alle lisensnøkler som legitime. Dette gir piratene en Windows 8-kopi som fungerer uhindret i 180 dager. En KMS-installasjon må rapportere tilbake til aktiveringsserveren hver 180-ende dag.

Generer unike koder til piratene

Det stopper imidlertid ikke der. For å oppgradere den nå 180-dager lange Windows 8-installasjonen til en fullverdig versjon, bruker piratene gratisoppdateringen til Windows 8 Pro. Dette er en tjeneste Microsoft tilbyr alle som har kjøpt Windows 8. Denne tjenesten er egentlig kun ment å gi betalende Microsoft-kunder Windows Media Center-programvaren som er forbeholdt Windows 8 Pro-utgaven.

Ved en feil lar den alle Windows 8-versjoner oppgradere til en Windows 8 Pro-lisens, og genererer i samme øyeblikk en ny, unik lisenskode til brukeren. Den erstatter lisenskoden som tidligere lå på Windows 8-installasjonen, som i piratenes tilfelle ikke engang eksisterte.

Bør tettes

Med mindre Microsoft tetter sikkerhetshullet vil denne metoden fungere fram til 31. januar 2013, da tilbudet løper ut. Etter det vil det koster penger å oppgradere til Windows 8 Pro.

Med tanke på at nyheten har spredd seg som ild i tørt gress i løpet av natten, vil nok Microsoft handle raskt, og stoppe piratene fra å skaffe seg legitime lisensnøkler uten å betale en krone.

Les vår stortest av Windows 8 »

(Kilde: Neowin)

Les også
Windows-sjefen forlater skuta
Les også
Windows 8 selger bedre enn forgjengeren
Les også
Windows 8: Vi har stortestet Windows 8
annonse