– Hva er fremtidsutsiktene til Prisguide?
Vi har slått av en prat med utviklingssjef Amund om prisguiden.
Amund Espelien er utviklingssjef i Mediehuset Tek og har ansvaret for selskapets tekniske plattformer og systemer. I tillegg er han ansvarlig for Prisguide.no, Prissøk og Diskusjon.no.
Amund er en av gründerne bak Hardware.no, og har jobbet i bransjen siden starten i 1998. Han er utdannet sivilingeniør ved NTNU.
Vi har slått av en prat med Amund om prisguiden, hvilke nye funksjoner som har dukket opp og hva som er i vente:
Ny lagerstatus
– Hva er de nyeste funksjonene i Prisguide?
– Det siste vi har jobbet med er bedre lagerstatus fra butikkene. Dette er så nytt at vi ikke er helt i mål, men man kan se en forsmak av det på enkelte fritekstsøk. Det nye formatet for lagerstatus skiller mellom lagervare på eget lager og leverandørens lager. Dessuten er det mulig å oppgi at produkter er åpne for forhåndsbestilling. Dette gjør Prisguide enda mer nyttig, og jeg tror at det vil slå godt an blant leserne når vi får de siste brikkene på plass.
– Annet nytt som er verdt å nevne er prishistorikken. Her har vi nå grafer for både siste måned og siste år og det gjør det enkelt å sammenligne dagens pris med tidligere prisnivå på produktet.
– Også holdt jeg nesten på å glemme «Se også» listen med produkter som man finner nederst på produktsiden på de mest populære produktene. Som så mange andre har vi latt oss inspirere av Amazon sin vanvittig gode evne til å foreslå andre relevante produkter når man leter etter en bok.
– Det er en vrien oppgave å lage automatiske produktforslag som er relevante til hvert produkt. Innimellom ser jeg at vi feiler, og det gjelder spesielt der hvor vi har litt tynt med tallmateriale, men i det store og det hele synes jeg det fungerer ganske bra. Statistikken viser også at det blir brukt, og det er jo svært moro!
– Hva er planene deres for Prisguide?
– Det er så mye vi har lyst til å gjøre. Vi har priser fra 70 nettbutikker. Vi har en database med 150 000 produkter (hvorav cirka 70 000 er i salg i dag), og vi har 300 000 brukere som er inne på sidene i løpet av en måned. Hvordan kan vi ta i bruk all denne informasjonen for å hjelpe brukerne til å handle rett produkt, hos rett butikk, til rett pris? Vi skal forsøke å hjelpe leserne så godt vi kan, men vi bør tilrettelegge enda mer for at leserne også kan hjelpe hverandre. Butikkerfaringene er nok det beste eksempelet på dette. Her kan du dele hvordan du opplevde det å handle hos butikken og hvor raskt du fikk varene. Neste gang du skal handle fra en ny butikk vil du garantert sette pris på at andre har lagt igjen sine erfaringer med de ulike nettbutikkene.
Delt ansvar
– Hvordan jobber dere på daglig basis med drift og utvikling?
– Enkelt sagt er arbeidet delt i to ansvarsområder. Et team har ansvaret for innholdsproduksjonen. Det vil si innlegging nye produkter og vedlikehold av produktdatabasen. Dette arbeidet koordineres av Vidar Daatland (også kjent som Dotten på forumet). Hver dag legges det inn flere titalls produkter i ulike kategorier, men med hovedfokus på data- og elektronikkprodukter.
– Det andre ansvarsområdet dekker oppfølging av butikker, teknisk utvikling og vedlikehold av tjenesten. Dette gjøres av utviklingsavdelingen i Mediehuset Tek. Med 70 aktive nettbutikker er det mye som skjer i kulissene for å sørge for at prisene hentes inn korrekt, finne smartere måter å indeksere prislistene på, og så videre.
– Midt mellom disse to teamene dukker det opp faste og mindre faste arbeidsoppgaver som å sjekke at prisvarslene som sendes ut hver dag er korrekt, at tilbudsoversikten ikke inneholder feil, svare på henvendelser fra brukere, og så videre.
Manuelle oppdateringer
– Hvordan startet Prisguide?
– Martin Wirak (som startet Hardware.no) mente i 1998 at det var behov for en tjeneste som hjalp leserne med å finne laveste pris når man skulle handle datautstyr. Dette var på den tiden da butikkene var i ferd med å etablere seg på nett. En del av dem hadde allerede en del postordresalg, og jeg husker blant annet at flere av butikkene annonserte sine tilbud på tekst-TV. Den første løsningen på en prissammenligningstjeneste ble at vi hver uke samlet inn prisene på de ulike datakomponentene i et Excel-ark, og trykket «Save for web». Dette var et tidkrevende arbeid, og jeg tror vi fordelte kategoriene mellom oss for at det skulle være gjennomførbart. Noen som nevnte tungvint?
– Derfra ble Prisguide sakte, men sikkert automatisert, og rundt 1999/2000 begynte de første versjonene av en automatisk Prisguide å ta form. Ikke akkurat slik vi kjenner den i dag, men den var i det minste ikke utelukkende basert på manuelt arbeid.
– En interessant løsning med presentasjonen av dataene på denne tiden var at alle dataene ble vist i en stor tabell med ett produkt per rad (nedover) og en kolonne per butikk (bortover). Når butikkene kriget som verst på for eksempel prosessorer, så vi at kolonnen til PSData var grønn (og billigst) den ene dagen, og neste dag var hele kolonnen med de laveste prisene flyttet til Multicom. Slik justerte de prisene mot hverandre, krone for krone, og den grønne kolonnen flyttet seg frem og tilbake mellom de hissigste konkurrentene.
Velberettiget kritikk
– Du stod jo utenfor drift og utvikling av prisguiden for noen år siden, da Edda Media og A-pressen fremdeles var konkurrenter. Hvordan var det å komme tilbake igjen til tjenesten? Var det mange utfordringer?
– I løpet av de tre årene jeg var borte var det gjort masse bra med Prisguide, men den har jo også fått en god porsjon velberettiget kritikk fra brukerne.
– Lanseringen av «Prisguide v2» gikk nok ikke helt etter planen selv om vi i dag har stor glede av de forbedringene som ble gjort den gang. I denne versjonen ble det gjort betydelig forbedringer i navigasjon, design og funksjonalitet, mens det utenfra kunne virke som man mistet litt taket på det grunnleggende i en prissammenligning: En pålitelig tjeneste som viser hva og hvor man bør handle.
– Jeg tror man mistet fokus på detaljene når man innførte så store endringer i design og funksjonalitet på så kort tid, og for leserne bar tjenesten preg av for mange feil. Design og funksjonalitet har vi tatt med oss videre, samtidig som vi har rettet opp mye av det som ikke fungerte «under panseret».
– Vi ser jo fortsatt mange områder hvor vi fortsatt ønsker å bli enda bedre, men slik skal det også være. Den dagen vi ikke ser at noe kan forbedres har vi jo ikke mye å bidra med...
Fremtidsutsikter
– Hva er fremtidsutsiktene til tjenesten? Hvilke nye snadderfunksjoner har vi i vente? Hvordan skal Prisguide best ta opp kampen mot rivalene?
– Vi har så utrolig mange spennende ting vi kan lage. Utfordringen er å finne tid til å gjøre alt man ønsker, og når man må prioritere gjelder det å prioritere riktig. Prisguide skal være en levende tjeneste og de beste idéene dukker opp når man minst aner det. Derfor er vi forsiktig med å spikre utviklingsplaner langt frem i tid.
– Når det dukker opp gode idéer er det både gøy og viktig å ta tak i dem tidlig for å se om de har noe for seg. Det er slik vi har kommet opp med nye funksjoner som tilbudsoversikten, prisvarslingen, «Se også»-produktforslag på produktsidene og mange andre forbedringer det siste året. Det skjer også med jevne mellomrom at vi starter på prosjekter som ikke kommer så langt at de blir lansert. Et eksempel på dette er endring av layout på Prisguide-headeren som vi jobbet med tidligere i vår. Her kom vi et godt stykke på vei, men fordi vi er litt usikre på om det er rett vei å gå, er prosjektet lagt på is inntil videre. I slike tilfeller hvor man er usikker på om man er på rett vei er det viktig å tørre ta beslutningen om å forkaste det man har laget.
Og da takker vi for praten! Om halvannen uke blir det også nettmøte med Amund, så følg med.
Dine spørsmål
Er det noe du lurer på angående prisguiden? Still gjerne spørsmål i kommentartråden nedenfor!
Tek.no er eid av Mediehuset Tek, som også er eier av Prisguide.no.