Til hovedinnhold

Nå kuttes også norsk musikk fra Youtube i Danmark

Rettighetskrangel blåser opp.

Danske YouTube-brukere kan ikke lenger se hverken norsk eller dansk musikk på tjenesten etter at Koda og Google ikke klarte å få plass en midlertidig avtale om om inntektene fra avspillinger.

I forrige uke ble det klart at dansk musikk forsvinner fra danske Youtube-skjermer etter at Koda og Google ikke var blitt enige om en ny avtale. I en pressemelding gjør norske Tono det nå tydelig at konflikten også rammer norsk musikk.

Rettighetsforvalterne i Norge, Danmark og Finland har nemlig også ansvar for å forvalte musikkrettigheter på vegne av hverandre, og inntektene fra visninger av norsk musikk i Danmark har blitt forvaltet av nettopp Koda.

– Google responderte med å gå i gang med å fjerne musikk skrevet av Kodas medlemmer fra danske Youtube, men vi ser også at de tar ned musikk Koda forvalter på vegne av sine søsterselskaper i det danske territoriet. Det inkluderer også Tono-medlemmenes musikk. Dette er naturligvis en situasjon vi ser på med største alvor da dette går ut over våre medlemmers inntekter fra Youtube i Danmark, forklarer Tono-sjef Cato Strøm i pressemeldingen.

Tono presiserer at «forsvinningen» ikke vil påvirke Youtube her til lands, siden Tonos avtale med Google først går ut våren 2021.

Forhandler i tre land

Google ligger i forhandlinger med selskapene som forvalter musikkrettigheter i Norge, Finland og Danmark. Målet er å få til en felles avtale for Norden, men så langt er det bare den svenske delen av avtalen som er i havn, mens danskene foreløpig er uenige med Silicon Valley-giganten.

Da det ble klart at Youtube fjernet den danske musikken i forrige uke poengterte Koda at Google allerede betalte vesentlig dårligere for musikkstrømming enn det abonnementstjenester som Spotify og Apple Music gjør. De sa samtidig at Google hadde tilbudt seg å forlenge en variant av avtalen de allerede hadde, men med hele 70 prosent avslag i prisen - et vilkår danskene omtalte som uakseptabelt.

Samtidig var de også tydelige på at de to partene likevel gjorde fremskritt ved forhandlingsbordet.

Ingen fare for norsk musikk i Norge

Tono fordeler kun noen av inntektene fra nettavspilling - spesifikt de som går til låtskriverne som har opphavsretten til låta. Fra Tonos kommunikasjonssjef Willy Martinsen får vi vite at Danmark er det fjerde viktigste markedet utenfor Norge for norsk musikk, med 6,7 millioner i omsetning til opphavspersonene - en inntektsstrøm der pengene for den ferdige innspilte musikken kommer i tillegg og går via andre organisasjoner.

Han påpeker at det ikke er noen fare for norsk musikk på Youtube her i Norge.

– Grunnen til at det har spisset seg til i Danmark skyldes at den gamle danske avtalen utløp i vår, og ble midlertidig forlenget parallelt med at man satte i gang forhandlinger. Det som har skjedd i Danmark gjelder kun dette; hvordan skal den midlertidige avtalen se ut, mens vi forhandler om den ene, samlede nye avtalen, forklarer Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i Tono.

Martinsen forklarer videre at nivåene for betaling de har forhandlet seg til står seg godt sammenliknet med selskaper i andre land, men:

– Vi mener jo fortsatt at vi har en for liten del av økonomien våre medlemmer skaper for Youtube og liknende.

For de vanlige strømmetjenestene, som Spotify og Apple Music skal inntektene være vesentlig bedre enn fra tjenester som Youtube.

– I snitt, på tvers av alle abonnementstyper gir en avspilling på en strømmetjeneste gjerne et sted mellom 1 og 4 øre til opphaveren, yrkesgruppen Tono jobber for, forklarer Martinsen og påpeker at musikernes inntektsstrøm ikke ligger hos dem.

– Hvis det er flere låtskrivere i låta skal disse 1–4 ørene fordeles på disse, og andre rettighetshavere. Er det 10–15 låtskrivere, slik det ofte er for tiden, skal denne summen deles på alle disse. Det jeg kan si om Youtube er at vi ser at avspillinger på tjenesten har gitt en god del lavere inntekter til opphaveren enn for eksempel Spotify.

Google: - Den langsiktige avtalen er bedre enn før

Google på sin side bekrefter at det som foregår nå bare gjelder Danmark, men at det også kan ramme en del norsk musikk som håndteres av Koda.

– Selv om vi har hatt produktive samtaler har vi ikke klart å sikre en rettferdig og likeverdig avtale før vår eksisterende avtale gikk ut. De ber om vesentlig mer enn det vi betaler våre andre partnere. Dette er ikke bare urettferdig overfor våre andre Youtube-partnere og -skapere, det er også usunt for den brede økonomien i bransjen vår. Uten ny lisens kan vi ikke gjøre innhold tilknyttet Koda tilgjengelig i Danmark, forklarer Dan Chalmers, sjef for YouTube Music i Europa.

Fra Google får vi vite at deres forslag til midlertidige avtale med Koda skal ha gjenspeilet resultatene i Danmark den siste tiden.

– Koda avviste utvidelsen av avtalen på bakgrunn av at minimumsgarantien ikke var på samme nivå som avtalen som har gått ut. Merk at den nye foreslåtte langsiktige lisensavtalen er bedre enn det den forrige eksisterende avtalen innebar.

annonse