Tek.no

Nyhet

Nå kan du installere førerkortet på mobilen

Vegvesenets førerkort-app er ute.

Jens Niklas Plikk, Tek.no
30 Sept 2019 20:38

I mars lovte samferdselsminister Jon Georg Dale at førerkortet skulle inn i en app på mobilen, og nå er appen ute. Den har det enkle navnet Førerkort, og er utviklet av Statens vegvesen.

Du kan laste ned den nye førerkortappen enten du har iPhone eller Android-mobil.

For å bruke appen må du laste den ned og logge inn med enten BankID eller BuyPass. Når du først har logget inn dukker de ulike førerkortklassene du har opp automatisk, og det samme gjør bildet av deg som brukes i det vanlige førerkortet ditt.

Utløpsdatoer for de ulike førerrettene ligger også i appen etter at du har logget inn.

Dette er stegene du må gjennom for å aktivere det digitale førerkortet.
Jens Niklas Plikk, Tek.no

Fungerer bare i Norge

Ifølge veiviseren i appen kan du fremover kan velge om du vil bruke app eller fysisk førerkort her i Norge. Men den advarer også om at den ikke er gyldig i utlandet, så på bilferien bør du fortsatt ta med deg det fysiske førerkortet.

En egen kontrollside som viser en Qr-kode, litt som mobilbilletter, skal gjøre det lett å kontrollere at informasjonen er gyldig.

Slik ser det ut etter at du er innlogget. Til høyre ser du et forholdsvis tungt bokstavlastet førerkort i Android-versjonen av appen.

Ved første innlogging forklarer appen at den bare er gyldig som legitimasjon ved trafikkontroll. Det er altså fortsatt fornuftig å ta med seg et fysisk førerkort hvis du for eksempel skal hente pakker eller gjøre andre ting som krever at du legitimerer deg.

Først i Europa

Ifølge vårens pressemelding om app-planene skal Norge være blant de tidligste med en slik løsning, og først ut i Europa. Enkelte amerikanske delstater har imidlertid hatt førerkort i app ganske lenge. Pressemeldingen nevner imidlertid at de i Estland har valgt en variant som gjør at førerretten sjekkes digitalt av politiet ved kontroll.

I Finland åpnes en tilsvarende løsning til våren neste år.

Les også
Sikkerhetsselskap: – Førerkortappen mangler grunnleggende sikkerhet
annonse

Les også