Til hovedinnhold

Tesla skrur opp prisen igjen for «selvkjøring»

Varsler prisøkning om to uker i USA.

Via et par Twitter-meldinger søndag ettermiddag forteller Tesla-sjefen Elon Musk at selskapet snart skrur opp prisen på «selvkjøringspakken» med ytterligere 1000 dollar 1. november. Allerede i april i år varslet Musk at de planla å gradvis øke prisen for «Full Self Driving»-pakken – her i Norge kalt «Evnen til å kjøre helt på egen hånd».

I en senere tweet kommer det frem at prisøkningen bare vil gjelde i USA, ettersom den siste Summon-funksjonen ikke er sluppet i Europa ennå.

Gjør ikke bilen selvkjørende

Til tross for at navnet skulle tilsi at bilen skal kunne kjøre helt på egen hånd, vil den ikke bli autonom bare fordi du kjøper oppgraderingspakken. Pakken inkluderer derimot funksjoner som «Navigere på autopilot», automatisk filbytte, autopark og «Summon».

På Teslas nettsider står det at pakken i løpet av året også vil inkludere gjenkjenning og respondering på trafikklys og stoppskilt, automatisk kjøring i bygater og forbedret Summon.

Sistnevnte funksjon – Smart Summon – har allerede blitt lansert i USA, hvor tilbakemeldingene har vært blandet. For mange har funksjonen fungert som den skal, ved at bilen kommer kjørende til eieren på egen hånd med et enkelt knapptrykk på mobilen, mens andre har krasjet i vegger og kollidert med andre bilister. Consumer Reports i USA slaktet funksjonen og mente Tesla brukte eierne sine som testkaniner i et vitenskapsprosjekt.

Krever oppgradering av maskinvaren

Tidligere i år rokerte Tesla på en rekke av funksjonene i bilen, og gjorde flere av basisfunksjonene standard for alle som betalte grunnprisen for bilen. De mer avanserte funksjonene som tidligere var en del av «Enhanced Autopilot»-pakken ble flyttet til tilleggspakken «Evnen til å kjøre helt på egen hånd».

I tiden fremover har selskapet varslet at flere av de nyeste egenskapene vil være forbeholdt de med selvkjøringspakken, da det krever kraftigere maskinvare. Alle som har betalt for tilleggspakken vil få den oppgradert maskinvaren med på kjøpet, men nøyaktig når og hvordan dette skal skje er ennå ikke sikkert.

Ettersom dette dreier seg om tusenvis av biler som er nødt til å få datamaskinene på innsiden av bilen oppgradert, i et allerede sprengt servicenettverk, er det en hard nøtt å knekke.

Oppdatert 15. oktober for å klargjøre at prisøkningen gjelder amerikanske brukere.

annonse