Til hovedinnhold

TV 2 Sumo tester ut 4K-innhold

Først ut er Europaliga-finalen.

Skjermdump, TV 2 Sumo

Fredag kveld er det duket for Europaliga-finalen, og det store oppgjøret mellom Sevilla og Inter skal strømmes på TV 2s strømmetjeneste Sumo.

Ingen overraskelse i seg selv, men desto mer overraskende er det at TV 2 for første gang skal teste ut å strømme kampen i 4K-oppløsning. Foreløpig har de bare testet ut dette internt, men nå åpner de opp for et knippe utvalgte brukere.

Ny oppløsning, ny teknologi

Med 4K-oppløsning er det altså snakk om fire ganger så mange piksler som en 1080p-sending. Det betyr skarpere bilder og enda mer detaljer, noe som naturligvis egner seg godt til sportsinnhold hvor du vil kunne følge nøye med på hva som skjer.

Dette krever litt mer båndbredde og en ny måte for strømmetjenesten å «kode» videostrømmen på:

– 4K-strømmen i kveld kommer til å være h.265-encodet, i motsetning til vår normale encoding som baserer seg på h.264. Vi bruker fMP4 for HLS-strømmen til Apple-enheter, og MPEG-DASH for øvrige enheten. Den høyeste kvaliteten ligger på 20 Mbit/s, forteller Digitaldirektør Christian Birkeland i TV 2 til Tek.no.

I praksis vil det rett og slett si at TV 2 bruker en mer effektiv måte å kode videosignalene på.

Sumos vanlige 1080p-strøm pleier å kreve en minimum båndbredde på 10 Mbit/s, mens 4K-strømmen med fire ganger så mange piksler bruker «bare» dobbelt så mye båndbredde.

Bare for noen utvalgte brukere

Men før du kaster deg foran 4K-TV-en din for å se på høyoppløst fotball i kveld, blir vi påminnet om at TV 2 fortsatt bare er i startgropen når det gjelder servering av høyoppløst innhold på resten av tjenesten sin:

– I første omgang er dette en lukket test for inviterte kunder, for å prøve ut de rent praktiske sidene ved å levere 4K-signaler til kunder. Vi må finne ut hvordan dette fungerer i praksis på de enhetene som vi støtter, og hvordan vi får til produksjonskjeden internt. Så kan vi høste litt erfaringer hos disse testkundene før vi går videre, forteller Birkeland.

Eivind Senneset / TV 2
Digitaldirektør Christian Birkeland i TV 2

Men ventetiden blir nok ikke så lang:

– Målet er å gjøre dette tilgjengelig for alle TV 2 Sumo-brukere i løpet av høsten, fortsetter Birkeland.

Vil dere ha et eget 4K-abonnement, eller vil dette bli en standard som er tilgjengelig for alle? Hva blir i så fall prisen? 

– Dette vil inngå i de abonnementene som eksisterer i dag, og i første omgang vil det bli sendt kamper i 4K fra Premier League. For å se disse kampene i 4K trenger man et «Premier League og sport» eller «Total»-abonnement på TV 2 Sumo. I tillegg må man enten ha en Apple TV 4K som er koblet til en 4K/UHD-TV, eller direkte via TV 2 Sumo smart-tv app for nyere Samsung og LG TV-er.

Vil det bare være 4K for noen ting, som sport, eller så mye som mulig? Det er jo mange serier og filmer som er tilgjengelig i høy oppløsning nå.

– I første omgang vil vi sende 4K-kamper fra Premier League, og senere annen sport som produseres i 4K.

annonse