Til hovedinnhold

Google gjør det enda vanskeligere å skille reklame fra vanlige søkeresultat

Nytt design får mye kritikk.

Flere kritiserer Google for måten de merker annonser på.
Skjermbilde, Google

Den siste uken har Google rullet ut et nytt design for søkeresultat. Nå vil søkeresultat vise nettstedets logo ved siden av navnet – altså et såkalt favicon.

Google sier dette vil øke fokuset på nettstedets merkevare og dermed gjøre det lettere å skille organiske søkeresultat fra betalte annonser. Nettsteder som Tech Crunch, The Verge og The Guardian skriver imidlertid at designendringen har motsatt resultat.

For selv om organiske søkeresultat nå får en logo ved siden av tittelen, gjør det at de ligner mer på annonsene som også har et lite merke ved tittelen.

– Det er fortsatt, teknisk sett, «merking», men det er vanskelig å ikke konkludere at endringen er gjort for å gjøre det vanskeligere å finne skillet mellom annonser og vanlige søkeresultat, skriver The Guardian-journalisten Alex Hern.

Ifølge Digiday skal det nye designet har ført til at flere brukere trykker på annonser.

Forskjellen mellom annonser og organiske søkeresultater er enda mindre i engelskspråklige land enn her i Norge. I Norge må annonser merkes med «Annonse», mens det samme ordet er betydelig kortere og mindre på engelsk: «Ad». Med bare to bokstaver ser ordet nesten ut som en favicon i seg selv.

Færre farger enn før

Googles annonser har gradvis endret design over året, og har stadig blitt mer og mer like de vanlige søkeresultatene. Før 2013 hadde alle annonser en annen bakgrunnsfarge, som gjorde det klinkende klart hva som var annonse og hva som var organiske søkeresultat.

Slik var annonser merket før 2013.
Search Engine Land

Googles sjef for annonser, Sundeep Jain, har tidligere uttalt at de gikk vekk fra å bruke for mange forskjellige farger på søkesider for å skape mer «harmoni» i designet.

– Det er vanskelig å ikke tenke at denne «harmonien» ikke handler så mye om å skape en bedre brukeropplevelse, og mer om å hjelpe Googles annonseinntekter, skriver The Verge-journalisten Jon Porter.

Forbrukertilsynet: – Absolutt aktuelt å se nærmere på

Vi tok kontakt med Forbrukertilsynet for å høre hva de tenker om Googles designendring:

– I markedsføringsloven § 3 står det at «markedsføring skal utformes og presenteres slik at den tydelig fremstår som markedsføring». Vi har så langt ikke vurdert om merkingen til Google er god nok, eller om den er i strid med markedsføringsloven. De siste årene har vi tatt opp mange saker der det ikke har vært tydelig nok skille mellom annonser/innholdsmarkedsføring og annet innhold, så det er absolutt aktuelt for oss å se nærmere på denne saken også, skriver Frode Elton Haug, juridisk direktør hos Forbrukertilsynet i en e-post til Tek.no.

Det har ikke lyktes oss å få kontakt med Google Norge for kommentar til saken. Vi vil oppdatere artikkelen så fort vi hører fra dem.

annonse