Tek.no

Nyhet Dette er Xbox Series X

Microsoft har vist frem «Xbox Series X»

Blir fire ganger kraftigere enn Xbox One X.

Xbox Series X, som kommer før jul 2020.
Microsoft
Anders Brattensborg Smedsrud

Under nattens Game Awards overrasket Microsoft alle med å vise frem sine neste generasjon konsoll. Denne annonserte de allerede under sommerens store E3-messe, men nå har vi fått flere detaljer som navn, utseende og informasjon om ytelsen dens.

Den neste stuekonsollen fra Microsoft har gått under kodenavnet «Project Scarlett», men får nå navnet «Xbox Series X». Den tar over stafettpinnen fra dagens Xbox One X og vil lanseres i løpet av månedene som leder opp til julen 2020. Det går vi ut fra betyr en gang mellom oktober og desember.

Xbox Series X får et ganske enkelt design, og ser ut som en rektangulær kloss. Den er omtrent like bred som en Xbox-kontroller, og tre ganger så høy. Konsollen kan imidlertid brukes både horisontalt og vertikalt, og minner på mange måter om en svært kompakt og liten datamaskin.

Den kommer i samme matte sorte farge som dagens Xbox One X, og om det var noen som lurte: den får et diskdrev slik at den kan spille fysiske spill og ikke bare nedlastede titler.

Xbox Series X kommer med en ny håndkontroll.
Microsoft

Ny håndkontroller

Konsollen får selskap av en ny håndkontroller. Denne følger med i pakken og ligner veldig på dagens Xbox One-kontroller. Ifølge Microsoft har denne blitt hakket mindre å holde rundt, angivelig for å «passe en større gruppe mennesker».

Den nye kontrollen får en ny dele-knapp som gjør det raskere å lagre skjermbilder og video fra spilløkter. Håndkontrollen vil fungere på både dagens Xbox One-konsoller samt PC.

Tidligere har Microsoft bekreftet av dagens Xbox One-håndkontroller også kan brukes på den kommende Xbox Series X. Det er kjekt om du allerede har investert store summer i flere kontrollere til dagens konsoll.

Selskapet har også vært klare på at Xbox Series X vil kunne spille av alle titler dagens Xbox One X er kompatibel med.

Blir fire ganger så kraftig

Fra scenen på Game Awards fortalte Xbox-sjef Phil Spencer hvordan Xbox Series X får fire ganger så mye datakraft som deres nåværende kraftigste konsoll, Xbox One X. Han gikk dessverre ikke mer i detalj på området, men la til at konsollen ville levere denne ytelsen på en svært effektiv og støysvak måte.

Fra tidligere vet vi at konsollen får en prosessor basert på AMDs såkalte Zen 2-arkitektur og grafikk fra deres «Navi»-serie. Lagringen blir også SSD-basert, og skal ifølge selskapet være svært rask slik at lastetider reduseres kraftig.

Microsoft satser stort på strømming av spill for tiden med sin xCloud-tjeneste. Dette fokuset forsterkes når de lanserer Xbox Series X, som ifølge Xbox-sjefen er designet for en fremtid i skyen. Den får også teknologier som «Auto Low Latency Mode», eller ALLM, samt «Dynamic Latency Input», DLI. Disse skal bidra til å gjøre Xbox Series X til den mest responsive konsollen noen sinne.

Slik ser det ut når Xbox Series X legges horisontalt.
Microsoft

Det er tidligere spekulert i at Microsoft vil slippe to konsoller i neste generasjon, en kraftig og dyr konsoll (Xbox Series X), og en rimeligere for den som ikke har en 4K-TV. Dette ble vi ikke klokere på etter nattens annonsering, men navngivingen Microsoft har valgt gir dem absolutt rom for å annonserer flere nyheter nærmere lanseringen sent neste år.

Selskapet snakket ikke om prisen for den nye konsollen, men regn med at Xbox Series X blir en del dyrere enn dagens Xbox One X. Maskinvaren er langt kraftigere, og bruken av SSD-lagring vil også trekke prisen opp.

Konkurrenten Sony har så langt vært mer tilbakeholdne med detaljer om sin neste konsoll, som skal hete Playstation 5 og slippes omtrent samtidig med Xbox Series X.

Les også
Dette vet vi: Playstation 5 vs. Xbox Series X
annonse

Les også