Tek.no

Nyhet

Telia svarer Telenor: Setter ned prisen og øker datamengden i Telia X

Niklas Plikk, Tek.no
Stein Jarle Olsen
11 Juni 2020 08:00

Telia gjør endringer i sitt Telia X-abonnement etter at Telenor forrige uke lanserte konkurrenten Telenor Next.

Begge tilbyr en form for fri data i og med at du aldri går helt «tom», men hastigheten settes ned etter en viss datamengde hver måned. Tidligere var denne for Telias del 40 gigabyte, mens det nå settes opp til 100 gigabyte - det samme som Telenor tilbyr.

Begge struper deretter datahastigheten til 3 Mbit/sek, som fungerer greit til surfing og slikt, men ikke er nok til for eksempel å strømme Netflix-video i full HD-kvalitet.

Video i lavere oppløsning bør imidlertid gå fint.

Lavere pris

Telia setter samtidig ned prisen fra 579 til 549 kroner i måneden, «tilfeldigvis» akkurat det samme som prisen er for Telenors billigste Next-abonnement. Betingelsene er i hovedsak de samme, men Telia differensierer ikke på hastighet, slik som Telenor gjør - alle Telia X-kunder får tilgang til det mobilnettet klarer å levere, også der det etter hvert blir 5G-hastighet. I praksis tilsvarer dermed egentlig Telia X nå Telenors Next Maksimal, som koster 799 kroner i måneden.

Telia har også en ordning hvor du kan ha flere kunder på samme faktura, og da koster ytterligere Telia X-abonnement 399 kroner per bruker. Er dere to betyr det for eksempel at begge kan ha Telia X for til sammen 948 kroner i måneden, altså 474 kroner per person.

I tillegg innfører selskapet noen nye fordeler på abonnementet: bistand ved ID-tyveri, hjelp til å få slettet personlig informasjon på nett og en egen forsikring mot barnas feilkjøp i apper. Her kan du få dekket inntil 2.000 kroner om barna kjøper ting i apper eller appbutikker uten foresattes godkjennelse.

Telia har imidlertid et lite minus versus Telenor, og det er at Telenor ikke har noen datakvote i EU/EØS på Next-abonnementene sine. Telia gir deg 30 GB i måneden, og deretter koster det 4 øre per MB. I Norden og Baltikum gjelder imidlertid de samme betingelsene for data som i Norge.

Telenor er også den eneste operatøren som tar betalt for BankID på mobil, med 0,49 kroner per gang. Ikke en stor utgift, men om du har for vane å logge inn i nettbanken noen ganger i uka blir det jo en slump i løpet av et år.

Dette er alternativene

Telia gjør dermed akkurat som vi spådde forrige uke, nemlig å forbedre betingelsene i Telia X betydelig. Hvis du bor et sted hvor Ice har dekning i sitt eget Ice+-nett er det fortsatt Ice som tilbyr det rimeligste «fri data»-liknende abonnementet med sitt tilleggsprodukt Data Frihet.

Her må du minst ha et vanlig abonnement med 8 GB data inkludert (som kan brukes også der Ice lener seg på Telias dekning), og så kan du bestille Data Frihet på toppen og få 1000 GB i måneden i Ice+-nettet. Prisen blir henholdsvis 299 kroner for abonnementet og 99 kroner for Data Frihet, som totalt blir 398 kroner i måneden.

Chilimobil tilbyr på sin side 5 GB om dagen med fri fart før hastigheten reduseres til 3 Mbit/sek. De skal ha 499 kroner i måneden, mens Telia altså skal ha 549 kroner og Telenor minst det samme.

Bør du bytte mobilabonnement?
Finn billigste mobilabonnement ved hjelp av vår mobilabonnement-tjeneste!

Telia XTelenor NextChilimobil Fri DataIce 8 GB + Data Frihet
Pris549,-549,- til 799,-499,-398,- (299,- + 99,-)
BegrensningerHastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.Kun det dyreste abonnementet har fri fart. Hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 100 GB/mnd.Hastigheten strupes til 3 Mbit/sek etter 5 GB/dag.Data Frihet-dataene (1000 GB i mnd) kan kun brukes der Ice har egen datadekning, altså ikke i Telias nett. Hastigheten er begrenset til 10 Mbit/sek.
Data i EU/EØSNormal kvote gjelder i Norden/Baltikum. 30 GB/mnd Ubegrenset24 GB4,7 GB + ordinær kvote
Ekstra SIM tillattKrysse avKrysse avByttJa, tvilling-SIM er tillatt, men Data Frihet kan kun brukes på hoved-SIM.
annonse

Les også

Loading
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading