Til hovedinnhold

Nye Raspberry Pi klarer 4K-video med 60 bilder i sekundet

Solid oppgradering for mikro-PC-en.

Raspberry Pi Foundation

Raspberry Pi er en serie bittesmå PC-er som ikke er stort større enn et kredittkort. De har vært populære blant alle slags hobby-kodere og til formål som ikke krever allverden av datakraft.

Nå er Raspberry Pi Foundation klare med en ny modell, kalt Raspberry Pi 4 Model B. Først og fremst er prosessoren oppgradert til en firekjernet ARM Cortex A72-brikke på 1,5 GHz som også har støtte for maskinvaredekoding av H.265-video.

4K-video

Den nye versjonen kan også fåes i tre utgaver med henholdsvis 1, 2 og 4 GB RAM, og skal kunne spille video i 4K-oppløsning med opptil 60 bilder i sekundet.

Raspberry Pi Foundation hevder selv at maskinen for første gang vil kunne by på et PC-aktig nivå av ytelse, med rundt en tripling av prosessorytelsen fra forrige versjon, blant annet.

Siden formfaktoren er endret ørlite, har organisasjonen også laget et nytt kabinett. Det forrige er imidlertid også kompatibelt ved hjelp av litt kutting.
Raspberry Pi Foundation

Maskinen har ellers støtte for gigabit ethernet, 802.11ac wifi og bluetooth 5.0. Den har fått to nye USB 3.0-porter i tillegg til to USB 2.0-porter og ikke minst støtte for to skjermer med opptil 4K-oppløsning via micro-HDMI.

Sammenliknet med tidligere versjoner er strømforsyningen byttet fra micro-USB til USB-C, noe som øker strømtilgangen med 500 mA. Det gir mer strøm til overs til å drive USB-enheter selv når prosessoren kjører for fullt.

Skaperne anbefaler en strømforsyning på 15 watt (5V/3A), men sier den eksisterende offisielle micro-USB-strømforsyningen også kan fungere ved hjelp av en adapter, selv om den ikke vil gi de fulle 15 wattene.

Maskinen kan også drives med såkalt Power over Ethernet via ekstrautstyr.

Ny versjon av operativsystemet Raspbian.
Raspberry Pi Foundation

Fullt bakoverkompatibel

Den nye versjonen skal være fullt ut kompatibel med tidligere versjoner, så all programvare skal fungere fint selv etter et bytte av maskinvare.

I anledningen lanseringen slipper organisasjonen også en ny versjon av sitt Linux-baserte Raspbian Buster-operativsystem, som blant annet inkluderer den nye Chromium-versjonen 74.

Startprisen skal som tidligere være 35 dollar (cirka 300 kroner) før moms, fortollingskostnader og frakt. De nye versjonene med 2 og 4 GB RAM vil på sin side koste 45 og 55 dollar (cirka 382 og 467 kroner).

Forrige versjon, Raspberry Pi 3 Model B+, har i det siste kostet så lite som 329 kroner i Norge. Raspberry Pi Foundation sier også at de vil fortsette å produsere alle de eldre versjonene, spesielt for industrikunder.

annonse