Til hovedinnhold

Elkjøp dropper bytteavtale for mobil: – For dårlig forarbeid

Og så mye kan du egentlig «spare» med Swap og Svitsj.

Stein Jarle Olsen

Swap, Svitsj, Renew it: Bytteavtalene for mobil har blitt vanlige i Norge, med Elkjøps «Renew it» som det siste tilskuddet.

Nå tar imidlertid elkjeden livet av tilbudet, etter at TV2 Hjelper Deg gikk gjennom de ulike bytteordningene.

«Elkjøp greide ikke å gi oss pris eller informasjon om sin egen avtale på verken chat, kundetelefon eller i butikk. I én butikk hadde ingen av de ansatte hørt om Renew it», skriver TV2, som også påpeker at det var umulig å finne ut hvor mye avtalen egentlig kostet.

– Avtalen ble lansert uten godt nok forarbeide, så vi ser at Renew it for mobil ikke har konkurransedyktige priser. Derfor velger vi å avslutte testen og kontakte de få som har benyttet seg av avtalen for å tilby dem andre alternativer, sier Elkjøps kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly til kanalen.

Elkjøp tilbyr også bytteavtaler for PC/Mac og nettbrett, og disse vil bestå.

Ingen gunstig løsning

Vi i Tek.no har tidligere frarådet kunder å gå for Telia og Telenors bytteavtaler. Om du velger å bytte telefon etter 12 måneder har du riktignok betalt litt mindre enn om du kjøper telefonen kontant, men du må altså levere telefonen tilbake og vil i praksis aldri eie den.

Beholder du avtalen i 24 måneder og dermed eier telefonen, har du vanligvis betalt mange tusen kroner mer enn du kunne ha sluppet unna med på «vanlig» måte.

Splitter nye telefoner

La oss se på nye iPhone Xs, som allerede nå kan bestilles med både Swap og Svitsj. Vi tar også med Huawei P20 Pro, mobilen som fortsatt er nummer én på vår toppliste.

Først ser vi på hva det koster om du benytter deg av muligheten til å bytte telefon og inngå ny avtale etter 12 måneder.

Telenor Swap 12 mnd + 5 GB á 399,-/mndTelia Svitsj 12 mnd + 5 GB á 349,-/mndBilligste løsning (Kjøpe mobilen + Telipol/Chili 6 GB á 279,-/mnd)
Apple iPhone Xs (64 GB)11 136 kr10 416 kr14 838 kr
Huawei P20 Pro (128 GB)9 096 kr8256 kr10 538 kr
iPhone XS er «billigere» over 12 måneder med Swap eller Svitsj, men du eier ikke telefonen.
Niklas Plikk, Tek.no

Som vi ser betaler du noe mindre med Swap og Svitsj, men du sitter altså ikke igjen med en telefon som kan selges på bruktmarkedet. Du må også ha abonnement fra Telenor/Telia når avtalen inngås, og om du vil benytte deg av Swap-muligheten må du igjen tegne Telenor/Telia-abonnement etter 12 måneder. Det gjør det litt ekstra knotete å ha Swap eller Svitsj, men med abonnement fra en annen operatør.

Spørsmålet blir derfor om bruktverdien av en iPhone Xs er mer enn cirka 4400 kroner etter ett år. Det svaret er høyst sannsynlig ja, gitt at du behandler telefonen godt. Et raskt søk på Finn.no viser at fjorårets iPhone X 64 GB stort sett selges til rundt 7000 kroner.

Det skal sies at bytteavtalene også inkluderer skjermforsikring, men de har begge en egenandel på 500 kroner som øker om du knuser skjermen flere ganger. Det er altså ikke gratis å bytte skjerm.

Hva så om du står i avtalen i 24 måneder og dermed eier telefonen?

Telenor Swap 24 mnd + 5 GB á 399,-/mndTelia Svitsj 24 mnd + 5 GB á 349,-/mndBilligste løsning (Kjøpe mobilen + Telipol/Chili 6 GB á 279,-/mnd)Du kan spare
Apple iPhone Xs (64 GB)22 272 kr20 832 kr18 186 kr4 086 kr
Huawei P20 Pro (128 GB)18 192 kr16 512 kr13 886 kr4 306 kr

Her ser vi tydelig at Swap-avtalene kommer med et tydelig prispåslag sammenliknet med å kjøpe telefonen på vanlig måte og velge en billigere mobiloperatør.

– Forbrukerrådet mener at her har kreative markedsførere fått overtenning. Kall det nedbetaling når det er det det er, og vær tydelige på hvor mye mindre det koster å betale hele prisen med det samme. Av hensyn til miljøet, applauderer vi heller ikke at operatørene legger opp til at vi skal skifte telefon årlig, sa Gunstein Instefjord, fagdirektør for handel hos Forbrukerrådet, til Tek.no i forbindelse med vår forrige gjennomgang i fjor.

annonse