Tek.no

Nyhet

Firefox kan få superhemmelig surfemodus

Ønsker å koble deg på Tor-nettverket.

Anders Brattensborg Smedsrud

Alle nettlesere har en såkalt privatmodus, eller inkognitomodus, som hverken lagrer hvilke nettsteder du besøker, informasjon du skriver inn i skjemaer eller såkalte informasjonskapsler.

Særlig hemmelig blir imidlertid ikke nettsurfingen, for selv om lite lagres lokalt på PC-en eller telefonen din kan surfeøkten din fortsatt spores tilbake til deg av internettleverandøren eller arbeidsgiveren din, og delvis av andre via IP-adressen.

«Superprivat» nettsurfing

Nå har Mozilla, selskapet bak nettleseren Firefox, antydet at de jobber for å gjøre privatmodusen i nettleseren deres virkelig privat. Eller «superprivat», som de selv skriver. Den superprivate modusen skal nemlig kunne koble deg til det såkalte Tor-nettverket og gi total anonymitet.

Tor-nettverket har kanskje et dårlig rykte ettersom det stadig kobles til lyssky aktiviteter på «det mørke nettet». I utgangspunktet er det imidlertid laget for å maskere brukeres aktivitet ved å sende all nettrafikk via en serie av krypterte servere heller enn den faste ruten via internettleverandøren.

– Tor tilbyr privatliv og anonymitet på nettet, egenskaper som er sårt tiltrengt i dagens moderne samfunn med masseovervåkning og sporing, skriver Mozilla på sin blogg.

Mye arbeid gjenstår

I tillegg til å koble deg på Tor-nettverket skal Firefox' superprivatmodus kunne blokkere informasjonskapsler og kaste ut andre filer som har endt opp på maskinen din under surfeøkten. I alle fall dersom Mozilla bestemmer seg for å faktisk implementere superprivatmodusen i Firefox. Før vi kommer så langt har nemlig selskapet et godt stykke arbeid å gjøre.

Å sende nettrafikk gjennom Tor-nettverket i dag er nemlig ingen spesielt brukervennlig eller effektiv affære. Ettersom trafikken skal krypteres og gå gjennom svært mange ledd før den kommer frem til målet, for så å ta en like krokete vei tilbake igjen, er prosessen svært treg.

Det er effektiviteten Mozilla nå undersøker om de kan være med å øke, og om de ikke klarer dette ser vi neppe noe til deres superprivatmodus.

Både Mozilla og personene bak Tor-prosjektet er heldigvis entusiastiske til samarbeidet, så vi krysser fingrene.

Lenge siden du har prøvd Firefox?
For et års tid siden ble nettleseren helt ny »

(Kilde: Tor Project)

Les også
Ny Windows er ett steg nærmere en passordløs hverdag
Les også
Forbrukerrådet: – Google manipulerer brukerne
Les også
Har nådd øverste nivå i WoW kun ved å plukke blomster
Les også
Den nye Chrome-nettleseren får en supersmart funksjon
annonse