Denne maskinen skal legge til rette for bemannede reiser til Mars
NASA starter byggingen av «Mars 2020»-roveren – og den får norsk teknologi om bord.
Mars-roveren Curiosity har hittil gjort en solid innsats med å utforske overflaten til den røde planeten, noe den nå har gjort i snart fire år. NASA har imidlertid for lengst startet planleggingen av oppfølgeren, døpt «Mars 2020», og nå melder byrået at konstruksjonen av den nye maskinen skal starte.
Mars 2020-prosjektet er nemlig nå ferdig med fasen hvor designet til maskinen er blitt grundig gjennomgått, og har gått over i konstruksjonsfasen. Planen er å sende roveren opp sommeren 2020, med ankomst i februar 2021.
Har norsk teknologi
Det nye rullende vidunderet skal blant annet brukes til å forberede NASA på bemannede reiser til Mars. Det skal den gjøre ved å undersøke nærmere hvilke eventuelle farer som eksisterer for mennesker på den røde planeten.
I tillegg skal den brukes til å finne ut i hvilken grad planeten har ressurser som kan utnyttes av mennesker, for eksempel oksygen. Landingen av Mars 2020 skal for øvrig også dokumenteres grundig med både mikrofoner og kameraer, som skal gi nyttig informasjon for ingeniørene som skal planlegge fremtidige reiser.
Mars 2020-roveren byr på mer avanserte instrumenter enn Curiosity, og kanskje ekstra interessant er det at Norge står bak ett av hovedinstrumentene om bord. Forsvarets forskningsinstitutt har nemlig bidratt med noe som heter «Radar Imager for Mars' Subsurface Exploration» (RIMFAX), som er en radar beregnet på å kartlegge den geologiske strukturen under bakken.
Skal lage oksygen
En annen spennende teknologi maskinen er utstyrt med heter «Mars Oxygen ISRU Experiment» (MOXIE). Denne innebærer å konvertere karbondioksid, som det finnes svært rikelige mengder av i Mars' atmosfære, til rent oksygen.
Ellers finner man en rekke oppgraderte sensorer og instrumenter som skal samle inn mer detaljert data om miljøet på Mars, slik som informasjon om mineralsammensetninger og forhold som temperaturer, vindstyrke, trykk og andre ting. Mer informasjon om Mars 2020-prosjektet finner du hos NASA.
I mellomtiden ruller Curiosity fremdeles rundt på planeten: Nylig krysset den sitt vanskeligste terreng hittil »