Tek.no

Nyhet

Zoom innom Paris

20 Mar 2010 09:33

I følge produsentene selv, er det verdensrekord. 2346 bilder, tatt med kameraer montert på automatiserte stativhoder, er satt sammen til et 26 milliarder-piksel kjempemotiv av den franske hovedstaden. Paris-panoramaet er et samarbeid mellom programvareprodusenten Kolor, fotograf Martin Loyer og Arnaud Frich Photography. Sistnevnte har allerede har en stor portefølje med byfoto fra Paris, mens Martin Loyer har bygget karriere som ekspertfotograf av vanskelig tilgjengelige motiver.

I følge www.paris-26-gigapixels.com var det Loyer som stod for location spotting på prosjektet. Panoramaet ble fotografert fra Saint Sulpice-tårnet i september 2009, med to speilreflekskameraer, montert med 300mm objektiver og 2x telekonvertere.

Den forrige, kjente gigapikselrekorden er et panorama fra Dresden fra 2009, også det på 26 gigapiksler, så det blir vel heller riktig å si at Paris-panoramaet tangerer denne rekorden. Blant tidligere milepæler innen gigapikselfoto finner vi et 13 gigapiksel panorama fra Harlem i New York produsert av kunstner Gerard Meynar i 2007. Også dette ble til i samarbeid med Kolor.

Til tross for noe lavere oppløsning, finner vi betydelig mer kompliserte opptaksmetoder i gigapikselkretser. The Yosemite Extreme Panoramic Imaging Project består for eksempel av 20 enkeltpanoramaer, fotografert fra like mange steder i Yosemite naturpark, drapert over en 3D terrengmodell. Les mer om dette prosjektet her. Men likevel, Paris er ikke dum å drømme seg bort i, den heller. Paris i 26 gigapiksler kan beskues her.

Drømmer du om å ta slike bilder selv?

annonse